Vad ska man äta?

Det står ”Inget tillsatt socker” på produkten

Utan tillsatt socker betyder inte som man kan tro att livsmedlet inte innehåller socker. Produkter med frukt är exempelvis fulla med socker eftersom det finns naturligt i frukt.

Mörkt bröd

Allt mörkt bröd är inte grovt bröd. Flera brödsorter sötas med sirap för att ge brödet en mörk färg, men det är inte alltid detsamma som högt fiberinnehåll. Ett riktigt bra fullkornsbröd innehåller minst 6 gram fibrer per 100 gram.

Kex, flingor och muslibarer

Flingor, kex av havregryn och müslibarer utger sig ofta för att vara hälsosamma och fibrerrika. Faktum är att dessa livsmedel ofta har ett högt fettinnehåll, även om de innehåller mycket fibrer. Läs innehållsförteckningen och granska energiinnehållet.

Nyckelhålsmärkt

Livsmedelsverket märker produkter med nyckelhål då produkten har lägre socker,salt och fettinnehåll samt mer fibrer än andra livsmedel av samma slag. Det visar inte att produkten är bra, bara ett bättre val än övriga livsmedel i samma genre

Lightprodukter

Fettfria produkter: en lättyoghurt behöver inte vara mer kalorifattig än i en vanlig yoghurt, kaloriinnehållet kan vara detsamma. Men kalorierna kan komma från olika energikällor, fett eller socker. Läs innehållsförteckningen och jämför produkterna.

Naturgodis

Tyvärr innehåller inte naturgodis färre kalorier än vanligt godis, en cashewnöt doppad i choklad innehåller exempelvis mer kalorier än ett geléhallon. Däremot innehåller nötter vitaminer och mineraler som är bra, men likväl får du i dig fler kalorier.

  Välj rätt mat på snabbmatsrestaurangerna