I vanligt tal säger man Akne eller Acne, dess medicinska namn är dock akne vulgaris. Akne är ett extremt vanligt hudproblem, nästa alla personer drabbas någon gång under livet, främst i tonåren. I de allra flesta fall blir aknen inte så allvarlig att man behöver vidtaga receptbelagda läkemedel. Akne inträffar när talgkörtlarna blir inflammerade, vilket orsakar finnar som utvecklas till antingen mild, måttlig eller allvarlig akne. Detta hudproblem utvecklas normalt sätt i ansiktet, på bröstet eller ryggen. Hormoner spelar en stor roll i utvecklandet av akne och problemet är särskilt associerat med puberteten, då detta är den tidpunkt där de största hormonella förändringarna inträffar. Problemet förbättras oftast när den drabbade är i 25-års åldern, men en del personer kan lida av dålig hy in i 40-års åldern.

Vad är Akne

Akne är ett hudproblem som kan vara väldigt långvarigt och stressfullt för den drabbade. Problemet kan ge uttryck som antingen en mild, måttlig eller kraftig infektion. Akne förekommer särskilt bland yngre vuxna (eller tonåringar), men kan i stort sätt drabba personer i alla åldrar. Akne syns vanligtvis i ansiktet, på bröstet eller ryggen. Den största orsaken till akne är androgener (manliga hormon), som ökar talgproduktionen till den grad att hudens talgkörtlar blir blockerade och finnar formas.

Varför får främst tonåringar finnar/akne?

Utvecklandet av akne är associerat med hormoner och puberteten innebär en stor hormonell förändring. Dessa förändringar leder till att talgkörtlarna producerar en ökad nivå av olja i huden, vilket sannolikt leder till att huden blir blockerad och inflammerad.

Vad är orsakerna till vuxen-akne?

Vissa vuxna personer som har akne har även upplevt problemet som tonåringar och infektionen har helt enkelt stannat kvar in i vuxen ålder. Andra personer har inte haft några problem alls i tonåren och utvecklar hudproblemet senare i livet. Möjliga orsaker till vuxen-akne kan vara graviditiet, polycystiskt äggstockssyndrom och menstruationscykeln.

Kan stress och diet påverka akne?

Det är en vanlig missuppfattning att en dålig diet orsakar akne, men så är dock inte fallet. Även om det är sant att en del personer upplever att viss mat förvärrar deras akne, är det generellt inte så – chocklad, till exempel kan förvärra akne. Om du har uppmärksammat att viss mat förvärrar dina symptom, då är det lämpligt att undika denna typ av mat. På samma sätt finns det ingen kliniskt bevisad koppling mellan stress och akne, men personer påverkas väldigt olika av stress, så för en del personer är det möjligt att det har en psykologisk påverkan.

  Råd för en frisk och vacker hud

Olika Aknebehandlingar

Det finns många olika val när det kommer till aknebehandlingar, de varierar från normala hudvårdsprodukter utvecklade för att behandla akne, till kliniskt testade receptbelagdaläkemedel som är utvecklade för att behandla kraftiga akneinfektioner. Vilken behandling du kommer bli rekommenderad beror på flera olika faktorer, till exempel graden på akne och hur infektionen påverkar dig personligen; många personer finner en akneinfektion väldigt stressfullt och att det har en negativ effekt på deras självbild.

Icke-medicinska behandlingar av akne

En hel del forskning har spenderats på olika former av aknebehandling, och en del metoder har utvecklats som inte kräver farmaceutisk involvering. Exempel på sådana är: komedon (pormask) utsugning, kemisk peeling och fotodynamisk terapi. Det ska betonas att det finns väldigt lite bevisning som stödjer effektiviteten av sådana behandlingar. Om du funderar över att prova en av ovanstående behandlingar är det starkt rekommenderat att först konsultera din doktor, speciellt om du redan använder en behandling av akne (oavsett om den är receptfri eller receptbelagd).

Receptfria aknebehandlingar

Det finns ett enormt antal behandlingar du kan köpa ”över disk” – vilket betyder att de är receptfria – som hävdar att de kan behandla ditt problem. De tenderar att vara populära då de är relativt billiga och kostnadseffektiva och inte associeras med några större biverkningar; i jämförelse till receptbelagda läkemedel. Alla som lider av akne, speciellt milda infektioner, rekommenderas oftast att först prova en receptfri produkt för att se om de har en positiv inverkan, innan de påbörjar en receptbelagd behandling. Receptfria aknebehandlingar innehåller inte sällan ingredienser såsom alfa-hydroxisyror, svavel, salicylsyra eller bensoylperoxid.

  3 billiga tips mot torr hy på ansiktet

Receptbelagda behandlingar

Det finns flera receptbelagda behandlingar som används för att förbättra hyn – de kräver mer mer undersökningar och provtangning. Roccutan är ett exempel, som kräver att du genomgår blodprover för att garantera att din kropp kan tolerera läkemedlet, utan alltför starka biverkningar. Du bör noga diskutera med din doktor, innan du tar ett beslut vilken receptbelagd behandling av akne du ska genomföra. Det finns ett antal olika receptbelagda behandlingar för akne, från geler såsom Duac, till vätskor som Zineryt och tabletter som Oxytetracyklin och Roaccutan.

Minocin

Minocin är en tetracyklin antibiotika i form av 100mg tabletter. De innehåller den aktiva ingrediensen minocyklin som effektivt behandlar akneinfektioner.

Oxytetracyklin

Denna aknebehandling kommer i form av en tablett, vilket gör det väldigt enkelt att använda. Det är en tetracyklin antibiotika som inom 10 veckor leder till en signifikant bättre hy.

Dianette mot akne

Dianette är ursprungligen ett p-piller som även kan användas för en effektiv aknebehandling. P-piller Dianette är vanligtvis rekommenderat till kvinnor som tidigare använt antibiotika behandling, men utan några större resultat.

Är receptbelagda läkemedel säkra att använda?

Ja, det är ofta förenade med biverkningar, men man kan dock säga att de är säkra då de genomgått ett flertal kliniska undersökningar och tester; för att säkerställa att de är säkra att använda för de flesta patienter. En del läkemedel har en väldigt hög koncentration och kan därför i vissa fall orsaka biverkningar, bland vissa läkemedel kan biverkningarna till och med vara väldigt kraftiga. På grund av detta är en del läkemedel; till exempel Roccutan, förenade med blodprover och flera konsultationer innan det kan säkerställas att du är lämplig för detta läkemedel.

  Håll din hy fräsch hela dagen

Hur vet jag om jag behöver en receptbelagd behandling?

Om du provat andra behandlingar, receptfria sådana, utan att se några resultat av din akne, och du upplever stress på grund av detta – då kan det vara väl värt att prova en receptbelagd behandling. Detta är något du först ska diskutera med din doktor innan du tar ett beslut, då det finns flera olika receptbelagda behandlingar tillgängliga, och de är utvecklade för att behandla olika typer av akne.

Några tips vid Acne

Om du har, eller vet att du är särskilt mottaglig för; akne är det rekommenderat att följa en daglig rutin för att hålla din hy så ren som möjligt. Detta kan innebära att för hemmabruk använda milda tvåler eller rengöringsmedel samt icke-komedogena kosmetiska produkter. Att tvätta huden regelbundet är vitalt, men det är samtidigt vikltigt att inte tvätta hyn för ofta; detta kommer irritera samt torka ut den. Om du använder smink ska du se till att det är helt borta innan du lägger dig. Personer med långt hår ska försöka undvika att få det i ansiktet.

En omedelbar effekt kan aldrig garanteras även med de bästa och mest effektiva behandlingarna. Men din läkare kan normalt avgöra vilket receptbelagt eller icke-recpetbelagt läkemedel som passar ju Dig.

Till slut kommer det försvinna av sig själv, men detta kan ta flera år. Kraftig akne kan orsaka permanenta ärr.

Hur lång tid tar det innan akne produkter börjar verka?

Det är viktigt att förstå att det inte finns någon snabb lösning för att bli av med akne. Det finns dock behandlingar som fungerar fortare än andra, speciellt de som är receptbelagda. Tiden det tar innan du ser noterbara förändringar kan variera från några veckor till flera månader. Vilken behandling du än väljer så ska du alltid följa instruktionerna noggrannt för att se maximal effekt och samtidigt undvika biverkningar.