Varför plastikoperation?

Det kan finnas många anledningar till att man vill plastikoperera sig men ytterst handlar det om att man vill vara nöjd med sig själv och förena faktiskt utseende med sin önskvärda självbild. Detta kan ha många orsaker, inte minst att kroppens form med åren har förändrats.

Kroppens med tiden egna förändringar ligger exempelvis bakom mångas beslut att begagna sig av behandlingar som exempelvis bröstlyft, bröstförstoring, läppförminskning, bukplastik eller ansiktslyftning.

Risker med plastikoperationer

Varje kirurgisk operation och all plastikoperation och plastikirurgi innebär en viss grad av risk. Det är viktigt att du förstår riskerna förknippade med plastikoperationer innan du bestämmer dig för en behandling. En persons beslut att låta sig plastikopereras är baserat på en jämförelse mellan riskerna och fördelarna med plastikoperationen. Även om det flesta patienter inte upplever någon komplikation bör du känna till och förstå innebörden av dem.

Antirynkbehandling

Antirynkbehandling och läppförstoring med omedelbar effekt.

Rynkbehandling:

  • Kroppseget ämne.
  • Icke-animaliskt ursprung, ingen risk för att sjukdomar ska överföras från djur.
  • Ingen hudtest behövs, behandlingen tar ungefär 30 minuter.
  • Hyaluronsyra (Juvéderm, Restylane, Restylane lip, Perlane), en naturlig volymbevarande substans i huden.
  • Naturlig nedbrytning.
  • Lång effekt – Radiesse. Läs mer om ny långtidsverkande filler här
  • Varje produkt är speciellt utformad för sitt användningsområde.
  • Behandlingseffekten är omedelbar och utförs under lokalbedövning om så önskas.

Hakplastik

Hakplastik är en operation som ofta utförs av plastikkirurger. Operationen kan förändra hakans utseende. En hakoperation kan öka hakans storlek eller ändra hakans form.

Hakplastiken anpassas till varje enskild patient, beroende på hans eller hennes behov. Hudsnittet läggs under hakan eller på underläppens insida. Ett sterilt implantat oftast i fast silikon läggs i en ficka som skapats ovanför benet.

  Pylorusstenos

Ett alternativ till en hakplastik är att fylla hakan med t.ex. hyaluronsyra (Perlane, Juvaderm t.ex.).

Hakan kan även minskas men oftast görs en hakförminskning av oralkirurger.

De bästa kandidaterna för den här typen av kirurgi är de som vill ha en förbättring och inte perfektion vad beträffar hakans utseende. Det är viktigt att den som funderar på en hakplastik har realistiska förväntningar, god hälsa och psykisk stabilitet. Hakplastik kan utföras samtidigt som annan kirurgi.

Funderar du på hakplastik?

Patienter som funderar på att genomgå en hakoperation bör tänka på att det är möjligt att du inte blir nöjd med din operation. Du kanske inte är nöjd med ärret. Det kanske inte gick att omforma hakan såsom du förväntat dig. En synbar hudförändring eller felställning på hakan kan uppstå. Ibland behövs korrigerande kirurgi för att ge ett fullgott resultat. De flesta patienter blir dock nöjda efter en operation.

Läppförstoring

Läppförstoring är en behandling med syfte att förändra formen och storleken på läpparna och detta resultat kan när på flera olika sätt.

Olika metoder för läppförstoring

Man kan göra läppförstoring med läppimplantat. Implantatet kan bestå av både kroppsegna material (tex fett från buken) eller icke kroppsegna material. Detta ger ett bestående resultat.

Läppförstoring med injektioner

Brukar beskrivas som den enklaste metoden för all slots förstoring av läpparna och här injiceras så kallad vävnadsfiller. Resultatet är inte permanent.

Kirurgisk läppförstoring kan användas för att behandla exempelvis små rynkor och andra saker som är åldersrelaterade.

Armreduktion

Armreduktion är en kirurgisk operation som syftar till att ta bort fett- och hudöverskott från överarmarna. På äldre patienter kan ibland endast hud tas bort. På yngre med god hudelasticitet kan ibland en fettsugning på överarmarna räcka. Oftast behöver dock både fett och hud tas bort. Det vanligaste är att patienten gått ner mycket i vikt och huden har inte dragit ihop sig.
Armreduktion är inte en behandling mot övervikt. Överviktiga personer som vill gå ner i vikt skall vänta med alla former av kosmetisk kirurgi tills de har bibehållit sin viktnedgång.
Det finns en mängd olika plastikkirurgiska tekniker för en armreduktion. Armreduktion kan kombineras med andra kroppsomformande operationer såsom fettsugning.

  Rätt kost kan skydda minnet

Alternativ till armreduktion

Alternativ till armreduktion är att inte göra någonting åt hud- och fettöverskottet alls.
Fettsugning kan vara ett alternativ till armreduktion om huden har god elasticitet och om fettöverskottet är begränsat och personen är normalviktig.
Diet och fysisk träning kan ge resultat hos en individ med överskottsfett.
Komplikationsrisker finns associerade med dessa alternativ, eller med armreduktion kombinerade behandlingarna.

Risker med armreduktion

Varje kirurgisk operation inkluderar en viss grad av risk. Det är viktigt att du förstår riskerna förknippade med armreduktion. En persons beslut att låta sig opereras är baserat på en jämförelse mellan riskerna och fördelarna med operationen. Även om det flesta patienter inte upplever någon komplikation bör du känna till och förstå innebörden av dem.
För att minska riskerna ska patienten vara rökfri minst fyra veckor innan operationen och tills det är läkt. Detta är speciellt viktigt vid en bukplastik.

Bukplastik

Fettsugning är en kirurgisk operation som syftar till att ta bort fett- och hudöverskott från mellersta och nedre delen av buken samt att strama upp bukmuskulaturen.
Bukplastik är inte en behandling mot övervikt. Överviktiga personer som vill gå ner i vikt skall vänta med alla former av kosmetisk kirurgi tills de har bibehållit sin viktnedgång.

Det finns en mängd olika plastikkirurgiska tekniker för en bukplastik. Bukplastiken kan kombineras med andra kroppsomformande operationer såsom fettsugning.

Alternativ till bukplastik

Alternativ till bukplastik är att inte göra någonting åt hud- och fettöverskottet alls.
Fettsugning kan vara ett alternativ till bukplastik om huden har god elasticitet och om fettöverskottet är begränsat och personen är normalviktig.
Diet och fysisk träning kan ge resultat hos en individ med överskottsfett.
Komplikationsrisker finns associerade med dessa alternativ, eller med bukplastiken kombinerade behandlingarna.

  Fettsugning