Många antar nog att så kallade millennials är är besatta av nyttiga frukter och grönsaker så som avokado och acai bär. Men forskning tyder på att de inte väljer denna nyttiga föda så mycket som vi tror – eftersom de är oroliga för att maten är för dyr.

Nyttig mat helt enkelt för dyr

Trots stereotypen att de är en mycket hälsomedveten generation; är 25-34 åringar mer sannolika (än någon annan åldersgrupp) att säga att de inte kämpar för att äta hälsosamt – eftersom maten kostar för mycket.

Undersökningen, som utfördes av försäkringsbolaget Aviva; fann att mer än tre fjärdedelar av ungdomar var intresserade av att äta hälsosammare, men fann sig oförmögna att ha råd med maten.

Kvinnor tycker priset är högre, jämfört med männen

Kvinnor var något mer öppna med att säga att det var ett problem; med nästan 80 procent som uppgav att de fick kämpa för att ha råd med riktigt hälsosam mat; jämfört med 75 procent av männen. Bland de över 55 år var andelen bara 54 procent.

health

Går emot bilden av vad man har av millennials

Dr Doug Wright, organisationens medicinska chef, sade att uppgifterna ”går emot uppfattningen att det här är en generation som tar in, och tar upp alla de senaste hälsosamma ättrenderna.”

Unga människor sa också att de svälte sig själva under dagen för att ”spara upp” kalorier för en helnatt på stan. Hälften av männen och nästan 40 procent av kvinnorna i åldern 25 till 34 sa att de gjorde detta; liksom 48 procent av personerna i sena tonåren och början av tjugoårsåldern.

  Kost och fysisk aktivitet: Det räcker inte med hälsokost

Millennials oroar sig att man har ett ohälsosamt förhållande till mat

Majoriteten av unga kvinnor sa också att de var oroade över att de inte hade ett ”hälsosam förhållande” till mat; och 65 procent sa att de oroade sig för detta.

De flesta millennials sade också att de hade lagt sig på en diet för att gå ner i vikt tidigare; inklusive 61 procent av männen i denna åldersgrupp.

Svälta sig själv kan också leda till att man ändrar sin matsmältning, vilket ironiskt nog ändå får i sig mer kalorier än genom att äta regelbundna förnuftiga måltider. – Dr Wright

Man byter nyttig mat mot mindre mängder onyttig mat

En helnatt ute på stan med alkoholhaltiga drycker; kan betyda att människor byter mat som har en rad användbara näringsämnen mot ”tomma kalorier”; från till exempel alkohol och annan föda som har ett litet näringsvärde.

Siffror som släpptes på måndag av Cancer Research UK föreslog att millennials var inställda på att vara den mest överviktiga generationen; sedan registreringarna startade.