Många av er som tränar eller försöker följa ett specifikt kostprogram har säkerligen hört talas om ”ätardagen” (Eating Day). Vad det däremot innebär och resulterar i är det desto färre som känner till. Är det en dålig ursäkt för att mentalt legitimera skräpmat?, eller ligger det någon sanning bakom konceptet?

Vad är ätardagen?

Ätardagen är ett moment som många personer tillämpar under perioder då man vill gå ned i vikt. Under denna dag struntar man i det vanliga kostprogrammet och tillåter sig själv att äta både skräpmat och större portioner. Detta skall, som en kontrast till dieten, ge kroppen en chock och på så sätt höja ämnesomsättningen och optimera fettförbränningen. Men fungerar det verkligen?
För att ett kostprogram ska fungera krävs det att man under en längre tid följer det regelbundet. Vad du stoppar i dig under en enskild dag har på lång sikt ingen större betydelse och kommer inte att ”förbättra” ditt kostprogram. Är du ofta väldigt sugen på fet och söt mat beror det troligtvis på att ditt kostprogram inte ger dig alla de näringsämnen och den energi som du behöver.

viktnedgång

Ätardagar: ja eller nej?

Enligt min åsikt är den största fördelen med ätardagen att vi får mental kraft att orka kämpa vidare med en diet. Vi unnar oss själva några timmar där vi får frossa i det vi så länge suktat efter. Efter detta har vi dämpat begäret och åter fått kraft att fullfölja vårt långsiktiga mål. Fungerar det? Ja, om du frågar mig! För vissa skapar det dock stora skuldkänslor som får en att fortsätta med ätardagar hela veckan. Det är av stor vikt att man har en god självkännedom och inte riskerar hamna i en negativ trend.
Om vi däremot tittar på den fysiska aspekten är inte denna metod speciellt lyckad. Kroppens ämnesomsättning hinner inte förändras av att under endast ett dygn inta en överkonsumtion av mat. Tvärtom lär du istället få i dig en massa energi som tvingas lagras i fettcellerna.

  Äta nyttigt? För dyrt enligt Millennials

Sund mat – så ska du äta

Sist men inte minst finns det i detta sammanhang ett lite lustigt faktum jag vill lyfta fram. Efter att du under en längre tid följt ett sunt kostprogram, kommer du antagligen ställas inför en oväntad upptäckt. Skräpmaten var inte så god som du hade föreställt dig. Inte heller fick du den tillfredställelse du hoppats på. Sund mat hjälper dig helt enkelt att bli av med suget!