Bröllopsstress

Det är fullkomligt normalt att känna stress inför sitt bröllop. Men att vara ute i god tid minskar stressen avsevärt.

 • Tala om ekonomin

Smink och hår kan gå på tiotusentals kronor, liksom andra skönhetsbehandlingar som är nödvändiga inför bröllopet. Tala med din blivande make om detta i god tid innan, så att ni båda är med på vad det kommer att kosta.

 • Viktminskning

Planera din eventuella viktminskning i god tid innan bröllopsdagen. Att stressbanta är varken bra för kroppen eller huden. Dessutom skulle det ju vara tråkigt om klänningen plötsligt har blivit för stor. Gå ner all extra vikt under minst sex månader. Då hinner du prova klänning i god tid och riskerar inte att få utslag i ansiktet pga. näringsbrist.

Sjukdom

Skulle du bli sjuk dagen innan ditt bröllop har du maximal otur. Men det finns saker du kan göra för att minimera risken.

 • Tvätta händerna

Tvätta händerna mer noggrant än vanligt, använd handsprit som du har i väskan och tvättar händerna med flera gånger per dag.

 • Undvik att umgås med barn

Barn är söta men riktiga smittohärdar. Tacka nej till barnkalas och barnvaktsittning 3 veckor innan ditt bröllop.

Skönhet

Detta är brudens dag. Du som brud får vara den vackraste under hela dagen och då krävs det lite extra putsning på ditt utseende.

 • Spraytan

Vill du bli brun är det en god idé att besöka en spraytansalong. Gå dit tillsammans med din partner ett par veckor innan bröllopet och provspraya er för att se att resultatet blir bra. När det sedan är dags för bröllop, gå till salongen ca 3 dagar innan bröllopet så att färgen hinner sätta sig. Det är viktigt att komma ihåg att ni båda måste spraya er, annars kan bröllopsfotona se mycket märkliga ut.

 • Hår, naglar, makeup

Anlita en kompis som får agera ”skönhetskonsult” och ta reda på salonger som kan erbjuda bra priser och har fina referenser. Var ute i god tid med provsmink och håruppsättning.

 • Ta med smink

På själva bröllopsdagen är det bra att ha en liten väska med sig där du bär med dig det viktigaste:

 1. Läppstift
 2. Läppcerat (till brudgummen)
 3. Tandtråd
 4. Tuggummi
 5. Mattande puder
 6. Tops
  Snarkoperation

Din brudtärna kan ha en större väska med sig där resten av ditt smink finns. I väskan bör det också finnas tråd, nål, hårspännen och annat du kan tänkas behöva.

Ta det lugnt

På själva bröllopsdagen ska du försöka ta allt med ro. Går något fel, försök att inte få panik. Skratta åt eventuella missar och njut av din dag! Man gifter sig trots allt bara en gång i livet (förhoppningsvis)!