Bakteriell Vaginos, även kallad gardnerella vaginalis eller bakteriell slidkatarr, är den vanligaste typen av infektion i vaginan hos kvinnor och orsakas genom en kombination av olika bakterier. Den är vanligare hos sexuellt aktiva kvinnor, även om bakteriell vaginos inte överförs direkt genom samlag. Om den här infektionen lämnas obehandlad kan den öka en kvinnas risk att utveckla en livmoderinfektion, könssjukdom eller inflammatorisk sjukdom efter större operationer, t.ex. en abort eller hysterektomi.

Vad ger Bakteriell Vaginos och Candida för symptom?

Symptom vid bakteriell vaginos (bakterieobalans) och Candida (svamp i underlivet) kan ofta förbises om de inte är smärtsamma eller obehagliga. Det kanske vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är klåda i underlivet, onormala vita eller gråaktiga flytningar, som kan uppstå bland annat efter samlag eller menstruation. Detta flytningar kan också ge en obehaglig lukt snarlik rutten fisk.
Bakteriell vaginos kan ge obehag i slidväggarna, även om det ibland kan gå som en oupptäckt irritation, smärta eller rodnad som inte påverkar dig. Däremot kan bakteriell slidkatarr ibland bära en mer distinkt lukt av menstruationsblod och variera i konsistens och volym med menstruationscykeln.

bakteriell vaginos

Vad orsakar bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos orsakas inte av en enda bakterie utan kommer från en obalans i slidans normala bakterieflora, ibland som följd av kvinnans arvsmassa.

Detta obalans upprör slidans naturliga miljö och kan orsaka en ökning av utsläpp tillsammans med en obehaglig lukt. Tvärtemot vad många tror så orsakas inte bakteriell vaginos av dålig hygien. Istället kan överdriven tvättning av slidan förändra den normala bakteriebalansen, vilket kan öka risken för att utveckla bakteriell vaginos.

Andra orsaker till bakteriell vaginos inkluderar användning av doftande tvålar i underlivet, antiseptiska vätskor i badet eller parfymerade skumbad. Användning av vaginala deodoranter och starka rengöringsmedel vid tvättning av underkläder kan också leda till bakteriell slidkatarr.

  Testikelinflammation

Vad är riskerna med bakteriell vaginos?

Obehandlad bakteriell vaginos kan leda till allvarliga hälsokomplikationer, såsom ökad mottaglighet för könssjukdomar, däribland hiv. Om du inte behandlar bakteriell slidkatarr så kan du uppleva komplikationer under graviditeten och ökad risk för inflammation i lilla bäckenet efter en hysterektomi eller en abort. Rökare, lesbiska kvinnor och kvinnor som nyligen bytt sexuella partners löper större risk att drabbas av bakteriell vaginos.

Hur kan bakteriell vaginos och Candida behandlas?

Bakteriell vaginos och Candida kan relativt enkelt behandlas med antibiotika. Metronidazol kan tas antingen som en 7-dagars kurs eller med en starkare dos, som bara behöver tas en gång. Båda alternativen arbeta effektivt för att behandla bakteriell vaginos. Det finns dock en ökad risk att drabbas av lindriga biverkningar om du tar den starkare varianten av antibiotikabehandling. Du bör alltid ta hela kuren av antibiotika; även om dina symptom på gardnerella vaginalis och candida underliv försvinner innan du avslutat behandlingen.