Barn i alla åldrar behöver precis som vuxna ladda med energi och näring för att må bra och orka med dagens aktiviteter. Precis som vuxna har barn också individuell smak och olika behov. Det är vuxnas ansvar att servera barnen varierad och näringsriktig mat på regelbundna tider, men det är alltidbarnet själv som bestämmer vad och hur mycket han eller hon vill stoppa i munnen.

Barn i förskoleåldern

Bra mat är en av grundstenarna för barns växande och en viktig del i deras utveckling. Under det första året växer barnet mycket och vikten tredubblas. Tillväxttakten är individuell, men alla barn har ett stort behov av både energi och näringsämnen.

Maten för barn i förskoleåldern är viktig av flera anledningar. Det är vid denna tid matbeteenden och attityder till mat skapas. Om barn får bra matvanor under sina första år är det troligt att de även senare i livet gör bra matval.

Tallriksmodellen för barn

Eftersom små barn inte äter så stora måltider men har stort behov av både energi och näring behöver de äta oftare än vuxna och har en annan tallriksmodell – Barnens tallriksmodell. Barn mellan ett och två år behöver mat ungefär varannan timme. Förutom huvudmålen behöver så här små barn flera mellanmål, t ex en frukt, en smörgås eller ett litet glas mjölk. Extramålet kan vara enkelt för att inte avbryta leken. En bit frukt eller en brödbit kan man lätt ge barnet oavsett om man är ute i naturen eller promenerar på stan.

Många barn äter fler måltider inom barnomsorgen än hemma. Att barnen får bra mat på förskolan eller hos dagbarnvårdaren är därför viktig. Maten kan tillsammans med lek och rörelse bidra till att motverka övervikt hos barn. Vill du läsa mer om mat i barnomsorgen kan du ladda ner ”Riktlinjer för barnomsorgens måltider” och ”mellanmål i barnomsorgen”.

  Fem råd till dig som stressäter

mellanmål i barnomsorgen

Skolbarn

Barn som kommit upp i skolåldern kan äta samma mat som vuxna men mindre portioner. Tallriksmodellen passar lika bra för skolbarn som för vuxna. Skolan spelar en viktig roll när det gäller att ge barn bra matvanor inför framtiden. Skolmaten bör serveras på samma tid varje dag eftersom kroppen ställer in sig på att äta vid regelbundna tider. Eleverna bör kunna välja mellan minst två olika rätter – då ökar chansen att barnen hittar något de tycker om och vill äta av. För att stimulera barnen att äta mycket grönsaker är det bra om man har möjlighet att ta av salladsbordet innan den lagade maten läggs upp på tallriken.

Liksom vuxna vill barn ha en trivsam miljö och tillräckligt med tid att äta i lugn och ro. Det betyder mycket att det finns vuxna som äter med barnen och är goda förebilder. Det är också viktigt att barnen och deras föräldrar får vara med och påverka skollunchen. Ett bra sätt kan vara att inrätta matråd med elever, föräldrar och personal. Barnen kan också då och då få fylla i en enkät med frågor vad de tycker om skollunchen.