Många människor har ett extra stort sug efter mat under senare delen av dygnet. Efter middagen bänkar man sig framför TV:n tillsammans med lite tilltugg. Som de flesta vet så är en överkonsumtion av kalorier senare på kvällen en bidragande orsak till att man lägger på sig extra kilon runt midjan.
Tyvärr finns det inget generellt tips som fungerar för alla. Man kan under perioder på ren vilja stå emot sitt begär, men på sikt faller man ofta tillbaka. Jag vill dock lyfta fram en faktor som kan hjälpa avsevärt!

Sugen på mat eller godis på kvällarna?

Vi både äter och dricker (vatten) för lite på förmiddagen vilket straffar sig genom att vi är hungriga under kvällen. Kroppen försöker ta igen ett bristande kaloriintag. Äter du en bra frukost, mellanmål och lunch så är kroppen laddad med energi och du får ett minskat sug på kvällen.

Äta tidigare

Förutom att du tillfredställer kroppens behov av näringsämnen så minskas även en signalsubstans i hjärnan som ökar vårt sug efter kolhydrater. Slarvar du med maten på förmiddagen så finns förhöjda halter av denna signalsubstans fortfarande kvar på eftermiddagen.

Goda matvanor för hälsan och viktminskningen

Vad som är en bra frukost och lunch har de flesta en bra uppfattning om. Mellanmålet väcker oftast betydligt fler frågor. Det tips jag oftast brukar ge är att en frukt tillsammans med en näve naturella nötter. Du får då i dig en bra blandning av proteiner, kolhydrater och fett utan att få i dig onödiga kalorier som lätt skulle lagras som fett.
Genom att vara piggare på eftermiddagen blir det även mentalt betydligt lättare att ta sig till gymmet eller löpspåret.

  Fettfria produkter

Veckans träningsglosa:

Signalsubstans = Förmedlar signaler mellan cellerna. Är starkt kopplade till våra olika känslor och sinnen och styr även vårt sug efter olika typer av mat.

Visste du att:

Godis, chips och läsk ger en snabbt övergående och dessutom väldigt dålig mättnadskänsla. Proteinrik mat brukar ge bäst mättnadskänsla.

Tips:

Istället för vanliga TV-snacks. Skiva några olika grönsaker och ät tillsammans med en god yoghurtdipp.