Vi i Skandinavien konsumerar idag stora mängder mjölk och övriga mejeriprodukter. Det kommer ständigt nya mjölkbaserade produkter som antingen ska göra matlagningen både enklare och godare, eller förbättra din återhämtning vid fysisk aktivitet. Men hur nyttigt är egentligen mejeriprodukter och hur påverkar det dina träningsresultat?

Är mjölk bra efter träning?

Tittar man rent generellt så finns det inte många av våra djurarter som i naturen dricker en annan arts mjölk, speciellt i vuxen ålder. Detta är dock något vi människor gör. Vi skandinaver har en genetisk fördel jämfört med de flesta andra folkslag som tillåter våra kroppar att lättare bryta ner mjölksockret laktos. Men trots detta är många av oss laktosintoleranta, och de flesta utan att ens veta om det. Detta innebär att mjölken orsakar mag- och tarmproblem.
Ju mer man konsumerar desto större blir problemen. Oftast handlar det om gasbildning, minskat näringsupptag och obehag.

Mjölk innehåller även ett protein som kallas kasein vilket för kroppen är väldigt svårsmält. Många återhämtningsdrycker som ska tas efter träningen baseras just på mjölk och belastar därför matsmältningsorganen hårdare än mer lättsmälta proteiner. Detta minskar på hastigheten kroppen tar upp aminosyror vilket kan vara en nackdel för en bra återhämtning.

Minska därför gärna ditt intag av mjölkbaserade produkter direkt efter ett träningspass. Känner du att du ofta har en ”orolig” mage så kan det bero på laktos. Det finns laktosfri mjölk att välja bland, eller så kan man inta ett enzymtillskott som bryter ner laktos och andra näringsämnen.

Återhämtningsmål efter träning: Kasein eller Vassle

Vassle protein — Lättupptagligt protein med en proportion av aminosyror som gynnar muskeltillväxt. Bra att inta efter träningspass.
Kasein protein — Svårsmält protein som ger ett långsammare upptag av aminosyror. Bra till mellenmål eller mot kvällen.

  Upprätthåll muskelmassan trots viktminskning

Mjölkallergi eller laktosintolerans?

Laktosintolerans — Brist på det enzym (laktas) som bryter ner mjölksockret laktos. Orsakar gasbildning m.m.
Mjölkallergi — Inte det samma som intolerans då kroppen nu reagerar mot proteinerna som inkräktare vilket orsakar en ”allergisk reaktion”.

Fakta och mjölk

Komjölk innehåller ca 80% kasein- och 20% vassleproteiner. Modersmjölk från människan innehåller ca 50% kasein- och 50% vassleproteiner.

Effekter av enzymtillskott vid laktosintolerans

Genom att äta enzymtillskott (ska innehålla laktas) kan du helt eliminera de negativa effekterna av laktos.