Sömnproblem är vanligare än vad man tror. Tio procent av alla vuxna lider av insomningsproblem eller hypersomni (problem med överdriven sömnighet under dagtid). Som tur är finns det enkla och billiga knep att ta till för att få en god natts sömn.

Tips för bättre sömn

Magnesium och kalcium

Både magnesium och kalcium är riktiga sömnboosters, och när dessa kombineras stärks effekten av dem. Det räcker med 200 mg av magnesium och 600 mg kalcium per dag för att kunna sova gott.

Grönsallad

Grönsallad har bevisad effekt mot ångest, huvudvärk, muskel och ledvärk. Salladen har också i studier haft effekt på RLS (restless legs syndrome). Titta i din hälsokostbutik för komplement till din vanliga kost. Rekommendationen är 30 – 120 mg innan sänggående.

Humle

Ölälskare är utan tvekan medvetna om humlens lugnande effekt. Humle har länge används världen över som sömnmedel. För en god natts sömn rekommenderar man 30 till 120 mg humle innan sänggående.

Aromaterapi

Studier har visat att lavendel har en god effekt på sömnen. Det är också ett billigt alternativ till hälsokost. Spraya lavendelvatten på huvudkudden innan läggdags, eller köp en kudde med lavendelblad.

Yoga eller meditation

Vill du pröva yoga bör du välja en mild yoga eller stretchning. Gör några enkla yogaövningar, lägg dig sedan i sängen och meditera. Slut ögonen och fokusera på din andning i 5 till 10 minuter.

  Riklig mens