Allt om Fettförbränning

Pyttesmå fettceller som utgör det kroppsfett som är så plågsamt att se på när man ställer sig framför spegeln. Fettcellerna, som också kallas adipocyter, kan liknas vid fettdroppar som är omgivna av tunna cellmembran. Fettdropparna består av ett stort antal triglycerider. En triglycerid består av en glycerol och tre fettsyror.

Lipolysis: nedbrytning av triglycerider

Fettcellen är en plats för lagring, inte förbränning. Innan fettet kan förbrännas måste det flyttas från lagringsplatsen – fettcellen – till exempelvis en energikrävande muskelcell. Triglyceriderna, som utgör innehållet i fettcellerna, transporteras inte i deras befintliga tillstånd. Först måste de brytas ner. Det sker under en process som kallas lipolysis. När en triglycerid bryts ner frigörs beståndsdelarna: en glycerol och tre fettsyror.

Så påverkar du din fettförbränning

De frigjorda glycerolmolekylerna avlägsnas från fettcellen och sveps snabb bort av blodströmmar som alltid finns i närheten. Glycerolet hamnar ofta i levern, där det omvandlas till glukos (blodsocker).

  • Fettsyrorna kan bindas till albumin (ett protein) och börja virvla runt i blodet som fria fettsyror (FFA)
  • De kan stanna kvar i fettcellen och användas för bildning av nya triglycerider (återesterifikation)

Det senare – att fettsyrorna stannar kvar i fettcellen – sker när du är inaktiv. Just nu, när du sitter på din arbetsstol framför datorn eller i soffan med en bärbar dator på knät, bryts en mängd triglycerider ner i din kropp.

Ungefär två tredjedel av fettsyrorna som bildas stannar kvar i fettcellen , där de återbildas till triglycerider. De resterande fettsyrorna transporteras bort av blodet. När din aktivitetsnivå ökar – om du till exempel tar en promenad eller joggingrunda – transporteras fler och fler fettsyror med blodet till muskler som behöver energi.

  Ätardagen - en dålig ursäkt?

Hormone sensitive lipase – det ansvariga enzymet

Lipolysen styrs av ett enzym som heter HSL, hormone-sensitive lipase. Ju aktivare HSL är, desto snabbare bryts triglyceriderna ner. Enzymets aktivitet påverkas främst av insulin- och katekolaminnivåerna.

Insulin

Insulin är ett hormon som effektivt stoppar nedbrytningen av fett. Så fort lite insulin är närvarande blockeras HSLs aktivitet rejält. Insulin utsöndaras både när du äter kolhydrater och protein. Efter en måltid är fettnedbrytningen – och därmed också fettförbränningen – låg.

De stressande katekolaminerna

Adrenalin, som utsöndras blad annat när du känner dig stressad, hör tillsammans med noradrenalin till katekolaminerna. Båda hormononerna bildas i binjuremärgen, även om noradrenalin främst utsöndras av nervändar.

Liksom alla andra hormoner fungerar adrenalin och noradrenalin som en slags nycklar – de passar bara i vissa speciella lås. I kroppen består ”låsen” av receptorer som hormonerna kan bindas till.

Alfa och Beta

De två stresshormonerna kan bindas till receptorer finns överallt i kroppen: i hjärnan, musklerna, fettcellerna och i hjärtat. Receptorerna kan vara av alfa- eller betatyp.

Fettnedbrytningen ökar eller minskar beroende på vilken slags receptorer adrenalin och noradrenalin binds till. Det finns ett antal olika sådana receptorer, du behöver bara känna till tre av dem:

  • beta-1 och beta-2: När katekolaminerna binds till betareceptorerna ökar nivån av kallas cAMP. Det leder till att aktiviteten på HSL höjs – fettnedbrytningen ökar.
  • alfa-2: Det motsatta sker om katekolaminerna binds till alfa-2-receptorer: fettnedbrytningen sjunker.

Överflödigt fett på problemområden

Du har säkert upptäckt hur fettet aldrig tycks försvinna från vissa områden. Kvinnor brukar ha problem med fettdepåerna kring låren och höfterna, medan män kan ha problem med magfett.

  Karriär, sömnbrist och träning

Kännetecknande för främst kvinnors problemområden är att de är fullproppade med alfa-2-receptorer. När katekolaminerna binds till receptorer av alfa-2-typ sjunker fettnedbrytningen.

Balansen av alfa- och betareceptorer avgör hur fettcellerna påverkas av adrenalin och noradrenalin. På övriga delar av kroppen, där betareceptorerna dominerar, brukar fettet snabbt försvinna.

Blodgenomströmningen kan också ställa till med problem. Du läste tidigare om hur blodet transporterar fria fettsyror. Om blodet strömmar långsamt kring fettcellerna, kommer transporten av fettsyrorna också att gå långsamt.

Hur bra tror du att blodgenomströmningen funkar kring höft, lår och mag-fett? Inte speciellt bra. För de flesta kvinnor tar det lååång tid att bli av med fett som finns vid höfterna.

fetma definition

Fler faktorer som påverkar fettnedbrytningen

  • Thyroideahormonerna – ökar nedbrytningen av fett
  • Androgener – testosteron och övriga manliga könshormoner ökar känsligheten för katekolaminerna
  • Tillväxthormon – gynnar lipolysis. Används liksom de två övriga grupperna av hormoner ofta av tävlande kroppsbyggare. Tillväxthormon heter growth hormone (GH) på engelska. Du kommer kanske att träffa på uttrycket ”GH-mage” i kroppsbyggningssammanhang. En del kroppsbyggare använder så mycket tillväxthormon, att deras inre organ växer så mycket att de ser ut att vara gravida när de står på scen.

Karnitin, fettförbränning och mitokondrier

De fria fettsyrorna som cirkulerar runt i blodet kommer förr eller senare att stöta på vävnad som kan använda fettsyrorna som energikälla. Med hjälp av speciella transport-proteiner tar fettsyrorna sig in i cellernas inre. Under några kemiska reaktioner omvandlas fettsyrorna sedan till energirika molekyler som benämns acyl CoA.

Mitokondrierna, ”cellernas kraftverk”, är slutmålet för de energipackade acyl CoA-molekylerna. Molekylerna måste ha hjälp om de ska kunna ta sig dit, för mitokondriernas innermembran släpper inte igenom vilka ämnen som helst. Hjälpen heter carnitine acyl transferase (CAT).

  Ketogen kost: Standard Ketogenic Diet

Med hjälp av CAT, ett enzym som innehåller karnitin, förflyttas acyl CoA till mitokondrierna, där den slutgiltiga oxidationen (förbränningen) sker. Karnitin säljs som kosttillskott och försäljarna brukar påstå att karnitin kan öka din fettförbränning.

Karnitin som kosttillskott?

Brist på karnitin och CAT är dock nästan aldrig den begränsande faktorn när det gäller fettförbränning, så pengar som läggs på karnitin-kosttillskott är bortslösade.

Inne i mitokondrien deltar acyl CoA i den så kallade beta-oxidationen. Produkterna från beta-oxidationen slungas sedan in i citronsyracykeln och energi frigörs som sedan utnyttjs av cellen.