Fettfritt = nyttigt?

Att en produkt är fettfri betyder inte att den är nyttig. Ofta har tillverkaren ersatt fettet med socker (vilket ger produkten ett högt glykemiskt index). Fettet i maten har ingenting att göra med fettet du har på din kropp. Du går inte upp i vikt av att äta fett, du går upp i vikt om du äter för mycket. Det är tyvärr något som många inte förstår och därför antar de att man kan äta hur mycket som helst av något så länge som det är fettfritt.

Tant Agda och hennes kakor

Tant Agda tror att man kan äta hur många kakor som helst utan att gå upp i vikt om kakorna är fettfria. En solig eftermiddag när hon sitter i sin gungstol blir hon sugen på kakor. Agda bestämmer sig för att smaka på de fettfria “nyttiga” kakorna hon köpte vid gårdagens shoppingrunta i köpcentret.

Agda tycker att kakorna smakar gott och eftersom de är fettfria tänker hon att det går bra att äta hur många som helst av dem. Resultatet blir att Agda får i sig fler kalorier än hon hade fått om hon hade ätit en mindre mängd vanliga kakor. De fettfria kakorna har ett högt glykemiskt index vilket leder till att tant Agdas blodsocker höjs snabbt. För att motverka blodsockerhöjningen släpper Agdas kropp ut en massa insulin vilket sänker blodsockret mycket snabbt.

Nu har tant Agda lågt blodsocker vilket gör henne sugen på något sött (igen). Det finns en del fettfria kakor kvar i burken som hon börjar knapra på. Så här fortsätter det tills kakburken är tom. “Tur att kakorna var fettfria”, tänker Agda innan hon går och lägger sig på kvällen. Det hon inte vet om är att man kan gå upp i vikt även av sådant som inte innehåller fett.

  Tallriksmodellen-lunch och middag