Fettsugning är ett kosmetiskt kirurgiskt ingrepp tar bort fett från flera delar av kroppen. Vanligast är magen, låren, baken, nacken samt överarmarna.

Hur mycket fett kan man fettsuga bort?

Människan har ett antal fettceller som inte ökar till mängd, men till storlek. Vid en fettsugning sugs dessa celler bort och fettdepån minskar i det opererade området. Mängden fett som tas bort vid en operation varierar beroende av läkare, metod och patient. Brukligt är dock att den sammantagna mängden fett som tas bort vid en fettsugning är fem kilo eller något mindre.

Innan fettsugningen påbörjas injiceras koksaltlösning och bedövning under huden för att underlätta utsugningsproceduren av fettvävnaden och påskynda läkningen. För att suga ut fettcellerna används ett ihåligt rör och en suganordning. Röret förs in via snitt och suger ut fettet. Storleken på snitten är mycket små och de behövs bara ett till två stygn till varje snitt.

Operationen görs i lokalbedövning eller under narkos. Narkos är det vanligaste tillvägagångssättet.

Efter operation

Smärtan efter operationen är individuell, men i regel ganska liten, om det behövs finns det smärtstillande läkemedel att få. Det är vanligt att man stannar kvar på kliniken över natten och blir undersökt dagen därpå av opererande kirurg. Om allt ser bra ut får man åka hem. Med sig får man en gördel som minskar svullnad och smärta.

Kraftig svullnad och blåmärken kan förekomma upp till 8 veckor. De flesta kan återgå till jobbet och sitt sociala liv en till två veckor efter ingreppet beroende på operationens omfattning. Stygnen tas bort på vårdcentralen enligt läkarens föreskrifter.

  Små bröst - förstora dem utan bröstoperation

Fettsugning risker och komplikationer

Riskerna med en fettsugning är inte bara beroende av den mängd fett som tas bort, men också hur patienten sövs samt dennes hälsa i allmänhet. Det är bra om patienten är så vältränad som möjligt samt inte har rökt på flera månader innan fettsugningen.

Blödningar

I samband med en fettsugning uppstår ofta blödningar. Mindre blödningar försvinner av sig själva, medan större blödningar kan behöva åtgärdas.

Känselnedsättning

De ytliga nerverna vid området som blivit behandlat kan bli skadade och orsaka känselnedsättning. Detta är ofta övergående.

Infektioner

Genomgår man en operation i Sverige med professionella vårdgivare är infektionsrisken relativt liten. Många kliniker skriver ut antibiotika i förebyggande syfte. Skulle feber eller andra tecken på infektion uppstå i det opererade området uppstå är det mycket viktigt att man tar kontakt med akutvården eller ansvarande klinik.

Fettsugning pris

Priserna varierar från olika kliniker och var man fettsuger sig. Ofta erbjuds en konsultation för ett par hundra kronor där man får veta exakt vad det kommer att kosta.

Ungefärliga priser

  • Mage-midja 22 000 – 30 000 kr
  • Mage-midja/höft ca 35 000 kr
  • Höfter ca 15 000 kr
  • Rygg-höfter 25 000 – 35 000 kr
  • Ridbyxlår 19 000 – 23 000 kr
  • Insida lår 15 000 – 21 000 kr
  • Knän 10 000 – 15 000 kr
  • Vader (hela) 18 000 – 35 000 kr
  • Gynekomasti män ca 18 000 kr
  • Överarmar ca 17 000 kr