Sov gott

Om du har en stor presentation i morgon, kommer du ihåg ditt tal bättre om du får minst sex timmars sömn. Forskare vet inte exakt varför, men de tror att sömen kan hjälpa din hjärna organisera informationen så att den kommer till sin fulla rätt. Släck lampan och sov!

Nötter

Nötter av alla dess slag är fullproppade med magnesium, ett mineral förknippat med förbättringar på kort och långtidsminnet. Enligt forskning från MIT och Tsinghua University i Peking, bidrar magnesium med att främja nya kopplingar mellan hjärnceller.

Medelhavskost

Inte så mycket pizza, men fisk, grönsaker, olivolja, och lite kött och vin. Med åldern börjar hjärnan att utveckla skador som kan leda till problem med tänkande och minne. Men forskning visar att de som äter medelhavskost har 36 procent mindre risk att utveckla åldersrelaterade skador på hjärnan.

Koppla av för att minnas

Ett hektiskt liv kan göra dig så orolig att din hjärna inte längre kan ta in ny information, och ännu mindre minnas det. Frank Felberbaum, VD för Memory Training Systems i New York och utvecklare av minnes-workshops för storföretag, menar att regelbundna djupa andetag hjälper. En snabb promenad eller yoga kan även det lugna ditt sinne.

Spela mer

Hjärngymnastik i form av korsord, TP och Suduko kan skydda mot nedsatt minne. Att läsa en bok är också bra för minnet.

  Sluta röka - utan att gå upp i vikt