Nackdelar med Maskiner

  • Maskiner tvingar den tränande att använda en rörelsebana som är utformad av maskintillverkaren. Det är inte säkert att den rörelsebanan passar alla. Den omedelbara skaderisken vid maskinanvändning är kanske inte så stor — risken för att tappa en vikt på tån är liten; men på lång sikt riskerar man att drabbas av förslitningsskador om maskinen inte passar ens kroppstyp.
  • Maskiner kopplar bort de stabiliserande musklerna. När man tränar med fria vikter kommer kroppen att använda ett antal muskler för att stabilisera och balansera kroppen. Vid maskinträning kopplas oftast dessa muskler bort. Det spelar ingen roll om man tränar för utseendet, men om man tränar för funktionell styrka är det viktigt att hela kroppen är vältränad.
  • Maskiner är dyra. Med en skivstång, en bunt med vikter, en bänk och ett skivstångsställ/power rack kan man utföra en mängd olika övningar. En maskin kostar ofta tiotusentals kronor, och då kan man oftast bara utföra en övning med den.

maskinanvändning

Fördelar med Maskiner

  • Det är lättare att köra negativa repetitioner med maskiner än med fria vikter. Negativa reps går ut på att använda en belastning som är så stor att man endast orkar utföra den eccentriska fasen av lyftet. I en maskin pressar/trycker man upp vikten med båda armarna / benen; för att sedan utföra den eccentriska fasen av lyftet med enbart ena handen eller det ena benet.
  • Maskiner gör det enkelt att isolera en muskel. Det som ovan sades vara en nackdel, att maskiner kopplar bort många stabiliserande muskler; kan också vara en fördel. Om man är skadad kan väldigt många övningar som utförs med fria vikter vara svåra att genomföra, eftersom de blandar in den skadade muskeln i övningen. Det kan då vara med praktiskt med en maskin som låter en att träna en viss specifik muskel; utan att involvera den skadade muskeln. Vissa idrottare (cyklister, skridskoåkare) med starka ben men svagare ryggar / överkroppar kan ha det svårt att använda tillräckligt mycket vikt i en övning såsom knäböj innan ryggen ger upp. Benpressen låter dessa personer att träna benstyrkan utan att ryggen blir en begränsande faktor.
  Kolhydrattabeller - kolhydrater i olika livsmedel