Nedstämdhet, irritation, viktuppgång och ökat sömnbehov är några av de tecken som kan uppstå. Men det finns hjälp att få, vi listar knepen för att förebygga trötthet och depression.

Sol, sol, sol. Efter månader av mörker är det inte konstigt om du känner dig trött och orkeslös. Investera i en energilampa som du kan använda dagligen under vintern. Det gör det lättare att stabilisera rytmen i kroppen när ljuset ute plötsligt blir starkt.

Motion. Så fort isen har försvunnit från marken, ge dig ut på en promenad. Trettio minuter om dagen räcker, gärna i strålande solsken så kroppen kan ta åt sig av det D vitamin du kan sakna.

Kosttillskott. Trötthet och nedstämdhet kan bero på brister av vissa näringsämnen. Ta en titt på vad du äter och boosta din kropp med D vitamin, järn och omega 3 som är riktiga humörhöjare!

Ärftlighet. Vet du att någon i din familj har eller har haft depression kan det vara så att du har en större risk att drabbas av vårdepression. Lyssna på din kropps signaler och sök hjälp i tid.

Berätta för omgivningen. Ifall du känner att du vill vara ensam, sova och stänga in dig, låt dina närstående veta om det! Trots att du kanske inte känner för att umgås, kan det bli en rolig upplevelse att träffa en kompis och hitta på något.

Stress kan förvärra nedstämdheten. Tillåt dig att ta det lite lugnare och unna dig att vara ledig ett tag. Var snäll mot dig själv.

Säg nej till nya uppgifter när du inte mår bra. Tala om för din lärare eller chef att du mår dåligt och behöver ta det lite lugnt.

  Lindra din pollenallergi utan läkemedel