Kroppen förändras då man är gravid och man kanske inte kan röra på sig på samma sätt som man brukar. Men att röra på sig när man är gravid är viktigt för båda mamman och barnet. Fysisk aktivitet i lagom mängd varje dag hjälper dig både att må bättre och känna dig piggare.

De hormoner som kroppen producerar under graviditeten gör att ledbanden som stabiliserar lederna inte är lika spänstiga som de brukar vara. Därför ska man undvika ryckiga och snabba rörelser. Hjärtat och blodcirkulationen förändras också under graviditeten och arbetar hårdare än annars. Det kan vara jobbigt att stå rakt långa stunder och att ligga på rygg när magen blir större. Den extravikt kroppen bär på under en graviditet gör att man blir framtung och leder och muskler belastas mer än vanligt. Därför ska man vara försiktig med hopp och tungt belastande rörelser.

Hur ska man träna som gravid?

Det finns många sätt att röra på sig under graviditeten som fungerar för de flesta. Att röra på sig är en friskfaktor för alla människor och lika viktigt – om inte viktigare – när man väntar barn. Men det gäller att välja former som passar för dig som person och där du är i din graviditet.

Promenad är en utmärkt aktivitetsform som passar för de flesta. Gå i ett tempo där du blir varm men inte svettig. Då får du en allsidig träning utan att det är för påfrestande för leder, muskler och hjärta. Promenad är bra också på det sättet att det ofta går att lägga in i vardagen genom att man t ex går till och från jobbet eller till andra ställen.

  Introduktion till styrketräning

Att simma och cykla är andra former av fysisk aktivitet som passar bra under graviditeten. Då avlastar man ben och fötter och man kan anpassa tempot efter hur man känner sig.

Det finns speciella grupper för gravida inom t ex aerobics, gympa, vattengympa med mera.

Sporter där man belastar knä- och fotleder mycket, t ex utförsåkning och löpträning, kan vara svåra när man är gravida. Undvik helt dykning och styrketräning med tunga vikter.