Gonorré vad är det

Gonorré är en av de könssjukdomar som sprids snabbast i Sverige. Det orsakas av en bakterie vid namn Neisseria Gonorrea och tillhör de mest spridda bakteriella könssjukdomarna, bara klamydia är vanligare. Både män och kvinnor som är sexuellt aktiva kan få gonorré, men det är mest förekommande hos män i åldern 20 till 24 år och bland kvinnor mellan 16 och 19 år. Om denna bakteriella könsskukdom lämnas obehandlad kan den leda till infertilitet. Gonorré kan även vara livshotande om det sprider sig till blodet eller leder.

Vilka symptom ger gonorré?

Vanliga symptom vid gonorré är bland annat klåda, inflammation i urinröret, hudutslag, blödningar, gröna eller gulaktiga flytningar och smärtsam urinering.
Vissa män med gonorré upplever inga symptom alls. Andra män upplever initiala symptom redan två till fem dagar efter infektion, medan andra symptom kan ta så länge som 30 dagar innan de visas. Dessa inkluderar en brännande känsla när man kissar eller färgade flytningar från penis. I vissa sällsynta fall så kan män som fått gonorré uppleva värkar eller svullnader i testiklarna.

För kvinnor är symptomen vid gonorré ofta mindre aggressiva och ibland så märks inget alls. Den vanligaste gonorré symptomen för kvinnor är en smärtsam eller brännande känsla när man kissar; följt av vaginala blödningar mellan menstruationen och ökade flytningar. Det bör dock noterads att allvarliga komplikationer kan uppstå vid gonorréinfektion, oberoende av förekomst eller hur allvarliga symptom som kvinnan upplever.

Vad orsakar gonorré

Gonorré orsakas av Neisseria gonorrhoeae, en skadlig bakterie som normalt överförs från en sexpartner till en annan under vaginal, anal-eller oralsex. Denna könssjukdom kan också föras vidare genom att dela sexleksaker med en smittad partner. Utlösning behöver inte inträffa för att gonorré ska överföras.

  Lungsäcksinflammation

Vilka är riskerna med gonorré?

Om gonorré lämnas obehandlad kan den leda till bitestikelinflammation hos män, ett smärtsamt tillstånd som påverkar kanaler som är anslutna till testiklarna och i värsta fall kan leda till infertilitet. Gonorré ökar också en kvinnas sannolikhet för livshotande utomkvedshavandeskap, där fostret utveckas utanför livmodern. Personer smittade med gonorré har även större sannolikhet att drabbas av HIV-viruset och det ger också högre odds att utveckla aids.

Hur kan gonorré behandlas?

Gonorré kan botas relativt lätt med antibiotika azithromycin och cefixime. Både medicinerna måste tas i en enda kraftfull dos och båda dessa läkemedel måste tas tillsammans för att helt bota gonorré infektion. Du bör alltid ta hela kuren av antibiotika, även om symptomen av gonorré kan försvinna innan du avslutat kuren. En alternativ gonorrébehandling kan annars tas med doxycyklin, vilken dock måste intas under sju dagar för att fungera.