Håravfall kan ha flera olika orsaker. Vissa är ärftliga och andra medicinska, ibland handlar det om en kombination.Till exempel kan man tappa hår av psykiskt stress, på grund av vissa mediciner eller när man haft en svår febersjukdom.

Ärftligt håravfall är absolut vanligast hos män, men förekommer även hos kvinnor. Bland män kan det börja redan i tjugoårsåldern och hos kvinnor brukar övergångsåldern vara det som utlöser processen. Män tappar vanligtvis håret uppe på huvudet, så att endast en hästskoformad hårkrans blir kvar. Kvinnor får oftast bara en förtunning av håret, helt kala fläckar är ganska ovanliga. Det ärftliga håravfallet hos kvinnor brukar vanligtvis ske från ett ovalt område framtill på hjässan.

Manligt håravfall

Problemet med tunnhårighet är vanligast bland män där över 40% av männen under 35 upplever viss tunnhårighet. Män som lider av håravfall börjar vanligtvis med ett tillbakagående hårfäste och förtunning på kronan. Håravfallet utvecklas gradvis till en skallig plätt på kronan och resulterar så småningom i fullständig skallighet på hjässan.

Det är nu universellt accepterat att den vanligaste orsaken för tunnhårighet hos män beror på ett ämne som framställs av testosteron, dyhydrotestosterone (DHT).

DHT teorin

Den mest accepterade förklaringen för manligt håravfall är DHT teorin. DHT står för ”dihydrotestosterone”, en biprodukt av testosteronet som skapas av enzymet 5 Alpha-Reductase. Under puberteten är höga nivåer av DHT i kroppen normalt och hjälper utvecklingen av sekundärt sexuella egenskaper. Senare i livet däremot kan höga nivåer av DHT ha en negativ effekt på hårhälsan. DHT fäster sig på hårsäckarna (follikel) och berövar dem på näring och orsakar atrofi (förminskning) och så småningom kommer hårsäcken att falla ut.

  Ludwigskalan - kvinnligt håravfall

Så vad kan man göra åt detta? Det finns flera produkter (både naturliga och framställda) som försöker blockera DHT produktion och på så sätt minska förekomsten av att bli tunnhårig.

dht håravfall

Problem med håravfall?

Håravfall som beror på medicinska skäl är oftast tillfälliga. Det finns ett flertal sjukdomar som kan orsaka skador på hårets rötter, eller påverka hårväxten på något annat vis. Bland dessa finns hudsjukdomar som bildar ärr i hårbotten eller problem med ämnesomsättningen. Tre till fyra månader efter en kraftig påfrestning såsom bantning eller en förlossning så är det inte helt ovanligt att man tappar hår. Den som har böjveckseksem får ibland också fläckvis håravfall. Hälften av de drabbade återfår håret inom ett år.

Den som långsamt tappar håret och dessutom har släktingar som drabbats av samma sak behöver inte göra något alls. Vill man försöka förhindra processen så finns det dock receptfria läkemedel som används i hårbotten. Det fungerar olika bra för olika personer men kan helt klart vara värt ett försök.

Medicinska skäl

Uppstår håravfallet i samband med graviditet, amning, hjärtrytmrubbningar eller hjärt- och kärlsjukdom så bör man kontakta läkare. Detta gäller också kvinnor som får håravfall i kombination med ökad manlig hårväxt så som exempelvis skägg och rubbningar i menscykeln. Också en öm, irriterad eller röd hårbotten i kombination med håravfall är anledning att söka vård.

Slutsats

Orsaken till varför uttunning uppstår kan vara varierande och komplicerat men det är viktigt att veta vad de underliggande problemen är innan man fortsätter med den rätta behandlingen. Behandlingar mot håravfall är nu mycket mer effektiva än vad de var för 10 år sen och det är nu möjligt att stoppa uttunningen i de flesta fallen.

  Varför tappar man hår?