Vissa av hudens egenskaper går förlorade med stigande ålder eller genom andra yttre eller inre faktorer såsom solexposition, rökning och olämpliga omgivningsförhållanden. Elasticiteten i hudens alla skikt avtar liksom distributionen av bindvävsstrukturer desorienteras och vi får en smårynkig; pergamentliknande läderaktig hy. Dessa rynkor kan aldrig helt elimineras med en ansiktslyftning.
Normalt åldersbetingad, ojämn pigmentering, d.v.s. brunfläckighet kan vara störande för många. Ojämn pigmentering kan man ofta se efter herbala slipningar eller efter genomgångna fotoallergiska reaktioner (läkemedel, parfym + solljus ).
Ojämnheter i huden såsom ärr, acneärr och grovporighet helt allmänt kan vara mer; eller mindre uttalade och utbredda och upplevs av många som oestetiskt.
Ovanstående tillstånd är tillgängliga för en ytbehandling, antingen kemiskt eller mekaniskt, där en ytlig bränn- eller sårskada sättes, som efter utläkning ger en slätare hy.
A- vitaminsyra i sig har en skalande effekt, men framför allt stimuleras collagenomsättningen i läderhuden och en viss utslätande effekt ses. A-vitaminsyra är ett komplement och ingår som ett led i revitaliseringsbehandlingen av åldrad hud. Då A-vitaminsyra har teratogena (missbildande) biverkningar, skall gravida kvinnor ej genomgå en sådan behandling.

Allt om hudslipningar och hudpeeling

Vanligtvis användes tre kemikalier i olika koncentrationer och kemiska kompositioner för detta ändamål, nämligen FENOL, TRIKLORÄTTIKSYRA och FRUKTSYROR ( AHA ).

Fenolpeeling

Fenol har en djupträngande verkan och är den starkaste kemikalien. Därför är en del nackdelar såsom smärta, avpigmentering av huden och känslighet mot solexposition vanliga. S.k. buffrad fenol användes idag som är något mildare i sin verkan.

Triklorättiksyra-peeling ( TCA )

TCA har enbart en relativt ytlig effekt men med förbehandling med A-vitaminsyra och hydrokinon uppnår man en passande djupbehandling.

  Nattcreme – varför?

AHA-peeling

Alfahydroxisyra eller fruktsyra har sedan urminnes tider använts; som lindrande ”masker” och har nu upplevt en renässans. AHA-syror ingår som aktiv substans till flertalet kommersiella behandlingsserier med likartad effekt, nämligen en relativt ytlig avskalning av hornlagret och därigenom öppnas tilltäppta porer och huden blir ”renare”. Samtidigt ser man en stimulering av de elastiska bindvävstrådarna i läderhuden varför hudkvaliteten förbättras och vissa fina smårynkor kan försvinna. Ytliga AHA-behandlingar kan med fördel göras hos kosmetologer medan djupare behandlingar skall göras av läkare.

dermabrasion

Vad är microdermabrasion?

Med en slipsten, sliptrissa eller slipborste planas ojämnheter och hudens ytskikt ned till en nivå som tillåter ärrfri läkning. Denna behandling kräver någon form för bedövning.
Liksom vid kemisk peeling sker en omorganisering av bindvävstrådarna på djupet, fast i mindre grad.

Bedövning: Lokalbedövninge med eller utan kortvarig intravenös narkos.

Behandlingsförlopp: Efter det att bedövningen släppt kan en brännande smärta förekomma under det första dygnet. Såret som är lättblödande överlämnas till öppen behandling och skall avtvättas med tvål och vatten och insmörjas med vaselin tills det är läkt. Under de första två dagarna vätskar såret ganska rejält. Huden blir rosaröd och bleknar gradvis av.