Manligt håravfall kan drabba män i alla åldrar; det kan börja så tidigt som i tonåren, i 20- eller 30-årsåldern, som gör att man har tappat mycket av sitt hår, om inte allt, innan man är 50 år. Enligt en undersökning gjord i Storbritannien börjar en fjärdedel av alla män tappa håret innan de ens har fyllt 30 år.

Vad är manligt håravfall?

Manligt håravfall, eller androgenic alopecia, är när håret tunnas ut och till slut faller av helt och hållet. Det finns många typer av manligt håravfall. Men vanligast är det ärftliga håravfallet hos män som orsakar karakteristiska fläckar av skallighet på hjässan och vid tinningarna och som så småningom växer tills dessa två områden möts. Det börjar med att håret blir tunnare tills det att det faller av helt och hållet.

Vad orsakar håravfall?

Många medicinska experter anser att orsaken är ärftlig och beror på obalans i nivåerna av DHT, dihydrotestosterone. På grund av de här genetiska faktorerna blir hårsäckarna hos män väldigt känsliga för DHT, och det kan göra att de krymper. Till slut blir hårsäckarna så små att de inte längre kan fungera som de ska.

Håravfall kan vara ett resultat av andra faktorer, till exempel:

  • Åldrande
  • Störning av hormonbalans
  • Sjukdomar och infektioner
  • Psykiska åkommor som orsakar nervositet och stress
  • Giftiga substanser

Tips för att sakta ned håravfall

Även om man inte kan garantera resultat så kan man följa en diet med mycket zink, koppar, järn, kalcium och vitaminerna B-12 och B-7 för att hjälpa till att hämma håravfall. Vitamin A hjälper din skalp att producera sebum, en naturlig olja, som stimulerar hårväxt.

  Varför tappar man hår?

Behandlingar för manligt håravfall

Eftersom att manligt håravfall är genetiskt, till skillnad från en virussjukdom eller livsstilssjukdomar, så finns det inget botemedel. Det finns dock ett antal behandlingar som kan hjälpa dig från att tappa för mycket hår, sätta stopp för håravfallet, och få ditt hår att börja växa igen.

Receptfria behandlingar

De här behandlingarna är ofta naturliga piller och krämer som kan köpas receptfritt och hävdar att de kan bistå med hjälp vid håravfall; men de flesta kan inte styrka detta med kliniska data.

Minoxidil (som säljs under namnet Regaine) är ett undantag. Detta är en kräm som kan hjälpa dig att behandla manligt håravfall om man applicerar krämen på skalpen två gånger dagligen. Regaine är effektivt både för att sakta ned håravfallet och för att främja tillväxten av nytt hår, men måste användas två gånger per dag. Återväxt tar minst ett par månader och man ser oftast resultatet på hjässan. Regaine fungerar endast för ärftligt håravfall, det är inte effektivt om orsaken är en annan.

Topologiska och orala steroieder

Det finns många krämer som kan skrivas ut för alopecia areata. Även om man inte känner till deras effekter långsiktigt, finns det tecken som tyder på att de kan vara effektiva genom att skydda hårsäckar så att de kan fortsätta producera hår.

Minoxidil (som marknadsförs under namnet Regaine)

Regaine är en av de få receptfria mediciner som faktiskt hjälper vid håravfall. Denna lotion appliceras på skalpen flera gånger per vecka och kan stimulera återväxt inom två till tre veckor. Det kan ta upp till ett år innan behandlingens effekt har maximerats, och måste fortsätta att appliceras även efter detta.

  Håravfall

Antiandrogenterapi

Den här behandlingen för håravfall går ut på att man använder hormonmediciner för att blockera DHT. Vissa av dessa fungerar på liknande sätt som preventivmedel och kvinnligt könshormons-terapi. Antiandrogenterapi bör endast ske i samråd med en endokrinolog (en expert på hormoner) eller en dermatolog med erfarenhet av hormonbehandlingar.

UV-terapi

Man behöver två till tre sessioner per vecka då man exponerar sin hud för UVA-strålar. Den här behandlingen av håravfall kan ta upp till ett år och får blandade resultat där många även upplever att deras håravfall kommer tillbaka. Bieffekter kan vara yrsel, pigmentförändringar och ökad risk för hudcancer. Den här metoden rekommenderas inte. Det finns mer säkra metoder där man använder lasrar som man själv kan använda i hemmet.

Kirurgiska ingrepp för håravfall

Det finns tre huvudsakliga operationer man kan genomgå för att behandla håravfall. Man kan transplantera hår från delar av skalpen där hår växer och flytta fram det. Reduktion av skalpen är när man tar bort ett område där håret växer tunt och sträcker på områden runtom det borttagna området så att det täcker. Man kan även göra detta i en större utsträckning för att täcka större delar. Dessa metoder anses oftast dyra och invasiva och kan komma att behöva upprepas flera gånger.

Hårtransplantat

Även om kirurgi är en långsiktig lösning på problemet med manligt håravfall är det mycket dyrt och det finns många risker associerade med detta. Man transplanterar området på huvudet så att de områdena med skallighet får lämna plats för dem med god hårväxt.

När man överväger hårtransplantationer måste man tänka på att man kan komma att förlora mer hår i framtiden; vilket gör att transplantationer man gör i dag kan komma att se märkliga ut senare, vilket gör att man ofta måste upprepa kirurgin.

  Kvinnligt håravfall – varför tappar kvinnor hår?

Receptbelagt läkemedel

Propecia är den första och enda medicinen som godkänts av FDA (Amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket) för att behandla manligt håravfall på toppen av huvudet; och på den främre delen av huvudet. Propecia använder den aktiva ingrediensen finasterid för att hämma aktiviteten av DHT, den största bidragande faktorn när det gäller manligt håravfall.

Under tester upplevede 99 % av män som behandlades med Propecia inget ytterligare håravfall sedan de påbörjade behandlingen; och över två tredjedelar upplevde att tillväxten av nytt hår hade ökat markant. Propecia är en enkel en per dag-kur som orsakar mycket få bieffekter.

Naturlig behandling av håravfall

Den vanligaste örtkuren är saw palmetto, en palmolja som innehåller finasterid, en aktiv ingrediens i läkemedel som till exempel Propecia. Studier har visat att denna palmolja är en effektiv anti-androgen, som fungerar liknande Propecia genom att sänka nivåerna av DHT i kroppen; som gör att hårsäckarna inte krymper i samma takt. Även om inga studier har gjorts för att bedöma dess effekter på ökad hårväxt så har man kunnat se att saw palmetto påverkat nivåerna av DHT för andra problem.