Det har skett en betydande ökning i antalet rapporterade fall av könssjukdomar i Sverige sedan 1990-talet. En ökning med 399.738 nya fall av klamydia rapporterades under 2008 och det är idag den vanligaste könssjukdomen, vilken har tredubblats mellan 1995 och 2005. Sexuellt överförbara sjukdomar kan lätt spridas genom oskyddat samlag. Den mest drabbade åldersgruppen är de som är mellan 16-24 år, vilka står för mer än hälften av alla diagnostiserade könssjukdomar i Sverige.

Att få en könssjukdom är ett allvarligt hälsoproblem. Om den lämnas obehandlad kan könssjukdomen orsaka permanenta skador och till och med sterilitet. Vissa könssjukdomar har inte några tydliga symptom, så du kan vara smittad utan att ens veta om det. Om du har haft oskyddat samlag eller upplevt några märkbara symptom så bör du ta ett könssjukdomstest på närmaste vårdcentral för att vara säker på att du inte är smittad eller riskerar att överföra smittan till någon annan.

Hur sprids könssjukdomar?

De flesta könssjukdomar sprids genom oskyddat samlag. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta inte är det enda sättet att få en könssjukdom. Vissa könssjukdomar, som könsherpes, kan överföras via hudkontakt med ett infekterat område eller sår. Det innebär att du kan få en könssjukdom från anal- eller oralsex också, eftersom könssjukdomar kan ta sig in i kroppen genom små snitt eller revor på hudens yta.

Några av de faktorer som ökar en persons sannolikhet att få en könssjukdom är:

Oskyddad sex

Kondom är den enda typ av preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar. Membran, spermiedödande medel och andra födelsekontrollmetoder skyddar inte mot sexuella infektioner och sjukdomar.

  Att tänka på inför bröllopet

Sexuell aktivitet i unga år

Ju yngre en person börjar ha sex, desto större sannolikhet att bli smittad med en könssjukdom.

Flera sexuella partners

Om du har någon form av oskyddad intim sexuell kontakt med många olika partners så är det större risk att drabbas av en könssjukdom.

Vilka olika könssjukdomar finns egentligen?

Sexuellt överförbara sjukdomar är oftast antingen någon form av virus eller bakteriella infektioner.

Bakteriella infektioner som klamydia och gonorré är enklare att behandla. Virusinfektioner, som könsherpes och kondylom, kan vara obotliga och innebär oftast återkommande obehagliga symptom under resten av livet.

De vanligaste könssjukdomar

Vilka är de vanligaste symptomen på en könssjukdom?

De flesta könssjukdomar kan vara närvarande utan att visa några synliga symptom. Om du får symptom så kan det ofta ske i någon av följande former:

  • Ovanlig flytningar från penis, vagina eller anus.
  • Smärta vid sex.
  • Blödning efter menstruation eller mellan menstruationen.
  • Smärta när du kissar, eller att du behöver kissa oftare.
  • Infektion i ändtarmen eller svalget.
  • Blåsor, sår, vårtor, irritation, utslag eller klåda i närheten av könsorgan eller anus.
  • Smärtor i bäcken eller nedre delen av magen.

Hur kan man förhindra könssjukdomar?

Det enda sättet att definitivt förhindra alla sexuellt överförbara sjukdomar är att helt avstå från sex, medan det säkraste sättet som sexuellt aktiv är att använda kondom.

Regelbundna tester på vårdcentral rekommenderas om du har regelbundna samlag, särskilt om du ofta har sexuella kontakter med olika partners. Regelbundna gynekologiska eller urologiska undersökningar kan hjälpa till att diagnostisera och snabbt behandla eventuella könssjukdomar.

  Så undviker du tandlossning