Fettet lägger sig runt organen och utgör därmed en hälsofara. Förutom att fett lägger sig runt de inre organen har en passiv livsstil många andra nackdelar som många av er kommer känna er träffade av. I denna artikel tänkte jag därför belysa hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig näringsämnen och därmed fungera optimalt.

Vad gör maten för kroppen?

En del av maten som vi stoppar i oss upptas inte av kroppen utan passerar rakt igenom. Vissa näringsämnen kommer aldrig fram till de celler där dem som mest skulle behövas. Att vi äter hälsosamt är därför ingen garanti att kroppen faktiskt kan använda sig av alla näringsämnen. Samma sak gäller vatten. Mycket av det du dricker når aldrig ut till dem celler som är uttorkade. Det är nu fysisk aktivitet kommer in i bilden!
Genom att träna och vardagsmotionera ser du till att hålla igång kroppens olika system vilket ökar näringstillförseln till kroppens samtliga celler. Cellerna får mer näring, vatten och syre. Detta leder till bättre hälsa och välmående och kan minska risken för sjukdomar.

Ett enkelt exempel

Du har ett vanligt kontorsarbete och sitter framför dataskärmen nästan hela dagen. Huvudet är ofta lutat framåt och trycker därmed ihop ena sidan av ryggraden (nackkotorna). I dessa områden blir vatten och näringstillförseln minimal och cellerna får därmed inte vad dem behöver för att fungera korrekt. Syretillförseln minskar och på sikt kan vävnad brytas ner vilket leder till att ännu mindre syre tillförs området. Man har hamnat i en ond cirkel vilket kan resultera i långvarig värk i hela området runt rygg, nacke och axlar. Lösningen är att regelbundet under dagen se till att röra på sig och sträcka ut dem områden i kroppen som är böjda; ligger i kläm eller på något annat sätt är inaktiva. Försök att applicera detta exempel och tankesätt till just ditt liv. Vad gör du under dagen och vilka kroppsdelar kan tänkas behöva en knuff för att få lite mer näring och syre?

  Rätt kost kan skydda minnet

Så ut och rör på dig och se till att fylla på med nyttig mat efteråt – för båda behövs!