Gurkmeja

Curcuma longa / Gurkmeja är en riktigt bra krydda, ger både en vacker gul färg i maten och har en mild fin smak som passar till det mesta. Gurkmeja anses också ha antiinflammatoriska egenskaper och innehåller många antioxidanter. Eftersom gurkmeja har båda de sistnämnda egenskaperna verkar det även virushämmande.

Vitlök

Vitlök är kanske mest känd som en ingrediens i huskurer mot förkylning. Detta beror på att vitlök har en virusbekämpande effekt. Vitlök innehåller också ett högt antal antioxidanter och sägs stimulera kroppen till att producera antioxidanter.

 

Oregano

Oreganon innehåller mycket antioxidanter och har en virusbekämpande effekt. Oregano har också egenskaper som hjälper mot trög matsmältning.

 

Ingefära

Den sötstarka roten som många förknippar med sushi har flera positiva effekter på hälsan. Ingefära innehåller stora mängder antioxidanter och sägs verka både antiinflammatoriskt och ge positiva effekter på ledstelhet och ledsmärta. Vidare ökar ingefäran värmen och energiförbrukningen i kroppen, vilket kan göra att man minskar i vikt.

 

Kanel

Många förknippar kanel med julens kryddor och under december månad ökar konsumtionen av kanel kraftigt. Faktum är att kanel är en av de nyttigaste kryddorna man kan använda sig av. Två gram av kanelens antioxidanthalt motsvarar ca ett kilo färska tomater. Ta lite extra kanel över gröten nästa gång du äter frukost!

  Hur fungerar kroppens fettförbränning