Fast tunnhårighet vanligtvis anses vara ett manligt problem så påverkar det även över 40% av alla kvinnor över åldern 40.

Orsaken till tunnhårighet hos kvinnor är annorlunda och mer komplicerat jämfört med män. Medan manligt håravfall visar ett specifikt mönster tenderar kvinnligt håravfall att uppstå som en övergripande uttunning som oftast kallas ”diffus uttunning”.

Håravfall (alopeci) hos kvinnor

Det finns många orsaker för tunnhårighet hos kvinnor och det är viktigt att få en diagnos av en läkare innan man försöker att behandla tillståndet. Vissa tillstånd som graviditet, barnafödsel, överaktiv thyroid (sköldkörtel) och klimakteriet kan påverka hormonbalansen och alla dessa kan bidra till tunnhårighet. Andra faktorer som kan orsaka uttunning hos kvinnor är användandet av extrema hårbehandlingar som färgning, permanenter och oljebehandlingar. Dessa kan inflammera skalpen vilket resulterar i att hårsäckarna tar skada.

Håravfall kvinnor orsaker?

Kroppen byter konstant ut en del av alla celler i hela kroppen och på tio år har är alla celler utbytta. Detta gäller också cellerna (proteinet Keratin) som bygger upp hårstrån. De har en livslängd av mellan fyra till sju år. De personer som har en längre livslängd har möjlighet att få mycket långt hår medan de som har en kort livscykel tenderar att få mycket kortare hår. Eftersom håret väcker cirka en cm per månad blir normalt hårstrån inte längre än 45 – 70 cm långa.

Orsaker till håravfall som kvinna

Normalt tappar man mellan 50 till 150 hårstrån varje dag. Under kortare perioden kan man tappa lite fler men om det fortsätter över en lite längre period skall man se upp. Då är det något som inte riktigt är som det borde vara. Det finns en lång rad orsaker för håravfall – en del är lika mellan män och kvinnor men en del orsaker är också specifika för man och kvinna.
Kontentan är i alla fall att vi alla lider av mer eller mindre håravfall; och att det inte finns så mycket att göra mer än hoppas att inte håravfallet blir alltför tydligt. Ingen vill ju kännas vid sitt håravfall.

  Silverschampo

Intensivbantning ger håravfall

Maniskt kliande? Tricotillomani heter det på fint språk och beskrivs som ett maniskt kliande ofta på en precis punkt. Det leder till ett allvarligt tillstånd av håravfall eller i alla fall ett kraftigt tunt hår på den punkten. Att personerna oftast inte har koll på att de kliar är en svår nöt att knäcka när det kommer till behandlingar. Först måste man vara medveten om att man har problem – först då kan man göra något åt det. Kvinnor med speciella kvinnliga håravfall uttrycker detta fenomen på olika sätt. En del vet att de alltid kliar tills håret blir tunt eller ramlar av och det blir en kal fläck. Andra som sagt vet inte ens om hur de kan ha ett håravfall på ett speciellt ställ när de ”aldrig kliar” – tror de.

Denna form av håravfall eller tunt hår är en beteendestörning som oftast bara löses genom terapi. Och ofta under relativt lång tid också.

Tappar du hår?

Orsaken till varför uttunning uppstår kan vara varierande och; komplicerat men det är viktigt att veta vad de underliggande problemen är innan man fortsätter med den rätta behandlingen. Behandlingar mot håravfall är nu mycket mer effektiva än vad de var för 10 år sen och det är nu möjligt att stoppa uttunningen i de flesta fallen.