Håravfall: Behandling mot skallighet

Håravfall kan stoppas eller i alla fall avsevärt bromsas ner med hjälp av läkemedelsbehandling. I vissa fall kan även dessa läkemedel få håret att börja växa tillbaka i ökande takt. De i dag godkända substanserna är finasterid som marknadsförs under varumärket Propecia / Proscar (Finasterid) och minoxidil som i Sverige marknadsförs under varumärken som Recrea (Antulla) och Rogaine (Minoxidil). Recrea och Rogaine är båda godkända i Sverige för män och kvinnor medan Propecia endast är godkänt för behandling av män.

Minoxidil – Recrea och Rogaine

Dessa båda preparat innehåller den gemensamma substansen minoxidil. Denna substans godkändes så långt tillbaks som på 1970-talet i USA och är därmed de allra mest använda preparaten mot håravfall av typen ärftligt håravfall. Preparaten ges i form av ett liniment som stryks på i hårbotten. Recrea och Rogaine är receptfria i Sverige men säljs på apotek och inte ute i den fria handeln.

rogaine på apoteket

Cirka 80 procent av alla som använder minoxidil ser en bra effekt på att fortsatt håravfall stoppas upp.

Minoxidil resultat

Det tar ca 3-6 månader för effekten av preparatet att komma igång och upp till 12 månader för att uppnå full effekt. För 50 procent av patienterna syns en tilltagande tillväxt av nya hårstrån i skalpen. Ofta kan hårstråna också vara grövre och mörkare än tidigare och dessa effekter ger en mycket bra förbättring av utseendet i de allra flesta fall. Tyvärr är detta ett så kallat ”prenumerationspreparat”, det ger effekt så länge du använder det som det är föreskrivet; det vill säga två gånger per dag – varje dag. Slutar du att nyttja preparatet kommer effekten, oavsett hur många år du använt det; att gå tillbaka och du kommer att tappa det mesta av det nya tillkomna håret. Denna vetskap kan för många upplevas som mycket negativt men också som en sporre för att fortsätta bibehålla kontinuiteten i behandlingen.

  Håravfall

Alla lösningar till dig som lider av håravfall

En del användare kan vara allergiska mot den propylalkohol preparaten är löst i. Detta kan ge upphov till klåda i hårbotten som kan bestå under flera veckor. För vissa stannar det bara med en rodnad och torrhet i hårbotten och personerna kan återuppta behandlingen efter någon eller några veckor igen. En ytterligare bieffekt är högt blodtryck med ökad hjärtklappning som följd. Detta behöver inte innebära en fara men kan vara nog så obehagligt och bör kontrolleras med läkare. I början av behandlingen kan en också en tillfälligt ökad håravstötning förekomma beroende på att gammalt hår stöts bort. Detta är dock helt normalt.

Forskare tror att Recrea och Rogaine verkar genom att öka blod- och näringstillförseln till hårsäckarna. På så sätt får hårsäckarna, som tidigare inte orkat hålla kvar hårstråna, ny kraft och kan till och med börja producera nya hårstrån. Preparatet har ingen inverkan på produktionen av DHT, som är den mekanisk för vilket finasterid (Propecia) verkar.

Finasterid – Propecia och Proscar

Propecia (Proscar), som ges i tablettform och är receptbelagt; verkar genom att minska mängden av dom enzymer i hårbotten som omvandlar det manliga könshormonet testosteron till dihydrotestosteron, DHT. DHT tros vara den utlösande och avgörande orsaken till håravfall som härrör till ”manligt ärftligt håravfall”. Propecia (Proscar) lär inte kunna ha någon avgörande effekt på andra former av håravfall som uppkommer genom sjukdomar, kemoterapi eller stress.

proscar håravfall

propecia sverige

För cirka åtta av tio personer som använder Propecia (Proscar) stoppas fortsatt håravfall. Ungefär hälften får tillbaka en del av sitt tidigare förlorade hår. Effekten är dock begränsad i den främre hårlinjen där sällan resultat fås. För de som har så långt framskridet håravfall att de blivit flintskalliga har Finasterid ingen effekt utan det gäller att starta så tidigt som möjligt vilket i många fall är svårt.

  Så får du friskt hår

Om behandlingen med läkemedlen avbryts tar håravfallet ny fart inom ett par månader (ibland ännu snabbare); och fortsätter sedan i samma takt som innan behandlingen påbörjades. Det forskas i dag mycket på nya och förbättrade preparat som liknar finasterid (Propecia).

Propecia går mycket väl att kombinera med Recrea och Rogaine då de verkar på olika sätt hot ärftligt håravfall. Nackdelen med Propecia är att män kan få nedsatt lust till sex och erektionsproblem. Fallen är dock mycket ovanliga och symptomen avtar omgående då man slutar ta medicinen. Mycket viktigt är att gravida kvinnor inte kommer i kontakt med läkemedlet – detta skulle kunna resultera i missbildningar på hennes foster.