Köp rätt mensskydd. Pröva dig fram i djungeln av skydd till du hittar det som passar dig. Ibland kan man behöva kombinera 2 olika mensskydd för att känna sig helt säker.

Blöder du mycket? Det finns receptfria läkemedel som minskar blödningarna, fråga på apoteket.

Byt preventivmedel. Vissa preventivmedel gör att mensen helt uteblir och andra kan förvärra din mens. Kontakta dig gynekolog för att hitta ett preventivmedel som passar dig.

Smärta. Smärta i samband med menstruation är mer vanligt än ovanligt. Receptfria smärttabletter brukar hjälpa bra, ta tabletten innan du får ont. Tabletten bör ha en antiinflammatorisk effekt, t.ex. Naproxen och Ibuprofen. Tabletter med paracetamol har också smärtlindrande effekt men saknar den inflammationsdämpande effekten. Värme har en smärtstillande effekt, investera i en värmedyna som är skön att ha på magen.

Ut och gå. Om du inte kan gå på bodypump, aerobics eller annan fysisk aktivitet pågrund av mensen, försök att ta en promenad i lugn takt. Rörelsen kan ha en krampstillande effekt, samtligt som du får du i dig frisk luft och motion.

Det är ok att tycka synd om sig själv. Är du sugen på choklad, pizza eller något annat onyttigt, tillåt dig att få äta det om det känns bättre.

  Hälsokontroll