LCHF står för ”low carb high fat”, alltså ”lågt kolhydratintag högre fettintag”. Den som äter efter den här dieten behöver inte räkna kalorier eller väga sin mat. Fokus ligger på att äta så lite socker och stärkelse som möjligt och att istället äta mer fet mat för att hålla hungern borta. Maten ska vara så lite processad som möjligt och alla former av lättprodukter bör undvikas.

I praktiken betyder detta att man främst äter kött, fisk, ägg, naturligt fett och grönsaker som växer ovan jord. Som nybörjare kan man tänka på att undvika råvaror som innehåller mer än 5% kolhydrater så är man på god väg. Dieten förespråkar ekologiska alternativ där det går. Vad gäller mejeriprodukter så bör man välja det fetaste tillgängliga alternativet.

LCHF diet

För övrigt är det ganska enkelt att äta enligt LCHF. Man äter helt enkelt när man är hungrig och slutar äta när man är mätt. Genom att undvika kolhydrater vilka alla omvandlas till glukos i kroppen så blir blodsockret stabilare och det krävs mindre insulin. Eftersom det är insulinet som gör att kroppen lagrar på sig fett så ger dessa åtgärder en viktminskande effekt.

Hur fungerar LCHF dieten

Tanken bakom LCHF är att man ska äta så som människan gjorde från början. Man menar att vi då livnärde oss framförallt på kött och det vi hittade i naturen. Att vi instinktivt åt de fetaste och mest energifyllda delarna för att hålla oss mätta så länge som möjligt. Även om vi naturligtvis åt en del kolhydrater redan innan vi lärde oss att odla och att framställa bröd, pasta och liknande så var det inte alls i de mängder som vi idag rekommenderas att äta. Detta menar LCHF – anhängarna är boven till den fetma och diabetes som sprider sig över västvärlden.

  Kolhydrattabell för alkohol

Genom att äta sig mätt på naturlig mat så minskar suget efter annan mindre näringsrik mat automatiskt. Man kan alltså i princip äta hur mycket man vill så länge man håller sig till rätt mat.

Till vardags bör man dricka vatten, the eller kaffe med vispgrädde i. Vill man dricka något alkoholhaltigt så går det alldeles utmärkt. Dock bör man undvika öl som innehåller väldigt mycket kolhydrater.