”Deras ögon möttes tvärsöver det folkfyllda rummet.” Ögonkontakt är extremt viktigt i alla sammanhang. Ögonen etablerar kommunikationen mellan två människor, uttrycker känslor och är den naturliga fokuseringspunkten i människans ansikte. Tyvärr är ögonlocken något av det första som visar tecken på åldrande i ett ansikte. Ögonlocksplastik används huvudsakligen för att korrigera två olika basala problem.

ÖGONLOCKSPLASTIK

Första och vanligaste problemet är överskott av hud i övre och nedre ögonlocken. Överskottet av hud i det övre ögonlocken kan orsakas av eller förstärkas genom slapphet och sänkning av pannan och ögonbrynen. Om det är så bör man överväga att samtidigt utföra ett pannlyft/ögonbrynslyft tillsammans med ögonlocksplastiken. Det andra problemet är en ansamling av fett som orsakar ”påsar” runt ögonen. Detta förekommer i såväl övre som nedre ögonlocken. Denna tendens är ärftlig, och kan ibland ses redan i tidig ålder. Det ses också ofta hos människor med allergier och hos de som samlar på sig vätska. I början noteras dessa påsar under ögonen endast då man går upp på morgonen. Då detta problem blir mer accentuerat, kan detta påsiga utseende bli ihållande hela dagen.

ögonlyft

Kirurgi av de övre ögonlocken innefattar en incision som görs i det övre vecket av ögonlocken där man vill skapa en globlinje. I de nedre ögonlocken görs incisionen omedelbart under ögonfransarna och så nära dessa som möjligt. I vissa speciella fall gör man en incision på baksidan av det nedre ögonlocket för att ta bort fett. Efter genomgången ögonlocksplastik där man tar bort överskott av hud och fettkuddar kan man förvänta sig ett resultat med ett harmoniskt ungdomligare utseende. Operationen korrigerar dock normalt inte fina rynkor och s k kråkfötter runt ögonen. Andra tekniker såsom laserslipning och Restylane injektioner kan användas för att ta bort eller mjuka upp dessa linjer och ge ett mer harmoniskt utseende.

  Sluta röka - utan att gå upp i vikt