Under de senaste årtiondena har kvinnligt håravfall blivit ett växande problem. Fler och fler kvinnor klagar över att de tappar hår och att vakna på morgonen och hitta stora hårtussar på kudden är inte kul. Kanske är du en av dem som lider av håravfall?

Det finns ett antal anledningar till problemet med hår som lossnar. Oftast är det på grund av hormoner, närmare bestämt en hormonell obalans, andra gånger kan håravfall hos en kvinna vara en effekt av en operation eller graviditet. Särskilda läkemedel såsom p-piller, blodförtunnande eller mediciner mot svamp kan också orsaka kvinnligt håravfall. Ytterligare en grupp är kvinnor som haft cytostatikabehandling. Och det finns fler orsaker.

Sjukdomars koppling till kvinnligt håravfall

Det finns också vissa sjukdomar som kan orsaka håravfall hos kvinnor – och givetvis även manligt håravfall. En av varningssignalerna för diabetes är exempelvis håravfall. Speciella tester måste göras för fastställa diabetes eller någon annan sjukdom som en orsak till håravfall innan du kan vidta några ytterligare åtgärder.

När är håravfall hos kvinnor normalt?

Hårexperter uppger att ungefär sju till tio procent av en kvinnas hår ”vilar”. Denna viloperiod kan vara ungefär två till tre månader. När denna viloperiod sker faller håret av. Då börjar nytt hår omedelbart att växa ut igen och det ta upp till sex år. Experternas teori är att cirka nittio procent av allt hår växer vid en viss tidpunkt. Och det är normalt att drabbas av håravfall på daglig basis.

Behandla håret försiktigt

Sättet ett hår behandlas på kan påverka kvinnligt håravfall. När håret är uppsatt, antingen i flätor eller hästsvans, kan det orsaka ett tillstånd som kallas Alopecia areata (fläckvis håravfall). Detta tillstånd leder till ärrbildning i hårbotten och nytt hår kan inte växa till. Kvinnor permanentar eller färgar som bekant ofta sitt hår för att få det att se bättre ut, men detta kan skada håret så mycket att det inte kan repareras – och det kan även orsaka Alopecia areata.

  Rätt vård för ditt blonda hår

Kan en läkare göra något?

En läkare kan vara till hjälp för kvinnor vid diagnosen håravfall. Vid läkarbesöket kommer doktorn att göra en undersökning och fråga en rad frågor för att kunna ställa diagnosen. Det är viktigt att svara ärligt på alla frågor. Om det behövs kommer även en biopsi att utföras för att säkert kunna utesluta någon typ av cancer.

Behandlingsalternativ för kvinnligt håravfall

Det finns flera behandlingsalternativ för att stoppa kvinnligt håravfall. I vissa fall är det mycket enkelt. Om håravfallet beror på en viss typ av medicinering; kan ett annat läkemedel ordineras. Om det beror på infektion eller hormoner kan medicinering mot dessa ordineras. Under det senaste decenniet har det även utvecklats läkemedel för behandling av håravfall som kan hjälpa dig att få håret tillbaka. Det finns också speciella läkare som kan erbjuda en hårtransplantation för kvinnor, det kostar dock en del pengar.

När allt annat misslyckas

Förhoppningsvis kan du hitta en lösning bland råden ovan, men när allt annat misslyckas finns det butiker som erbjuder peruker och löshår för att hjälpa den som lider av kvinnligt håravfall och ändå vill ha kvar sitt fina hår.