När man talar om håravfall brukar man tala om periodiskt håravfall och genetiskt håravfall.

Det periodiska håravfallet uppträder i regel i samband med årstiderna vår och höst och är fullt normalt.

Det genetiska håravfallet är det håravfall som män brukar få i tidiga år, ibland börjar det så tidigt som i början av 20 års ålder och pågår fram till 30 års ålder. Sen brukar det avta och bara visa sig med ett litet mer håravfall under vår och höst.

Det finns olika anledningar till varför vi tappar hår utöver de ovan nämnda faktorerna, och varför det leder till håravfall.

Varför tappar man hår?

Man talar om tre olika faser som håret befinner sig i; tillväxtfas, vilofas och utskjutningsfasen.

I tillväxtfasen växer håret i ca 4 år. Vilofasen är där hårstrået lossnar och sen utskjutningsfasen där det bildas ett ny hårstrå samtidigt som det gamla ramlar av.

Vi har ca 100-150 000 hårsäckar och alla dessa hårsäckar ska gå igenom de tre faserna ca 25 gånger. Vi kan tappa ca 60-100 hårstrån per dag normalt sett. Är håret långt så känns det ju som en otroligt stor mängd om man tittar i silen i duschen.

Under vår och höst då vi oftast tappar mer hår så kan vi stimulera hårsäckarna så att dem inte går in i vilofasen utan fortsätter att växa. Att stärka hårfibern så att hårstrået är starkt och friskt är en annan sak vi kan göra för att håret ska hålla sig välmående. Det finns olika behandlingar att göra för att hjälpa till att stimulera hårroten och stärka hårfibern, vi kan inte hindra håravfallet, men vi kan lindra det och arbeta för att minimera det, genom stimulans.

  Ludwigskalan - kvinnligt håravfall

En myt om håravfall är väl att man tappar mer om man kammar och borstar håret mycket, det stämmer inte. När håret väl har släppt från hårsäcken så är det löst oavsett om du kammar ut det eller borstar ut det. Samma sak om schamponering, du tappar inte mer av att tvätta håret ofta, utan när det väl släppt inifrån så faller det förr eller senare.

Håravfall kvinnor orsaker

För kvinnor är det trötthet, stress, föroreningar, hormonsvängningar, medicinering, årstidsväxlingar och graviditet.

Manligt håravfall

För män är de huvudsakliga orsakerna ärftliga faktorer och då talar vi om de genetiska håravfallen. Men det är klart att även män kan tappa hår av stress, medicinering och trötthet.