Sardiner, makrill, lax och skaldjur. En kost rik på omega-3-fettsyran DHA kan skydda hjärnan mot minnesförlust och andra skador som orsakas av alzheimer.

Mat för hjärnan

För första gången visar nu amerikanska hjärnforskare i studier på alzheimermöss att kosten kan skydda både minnet och andra vitala hjärnfunktioner vid Alzheimers sjukdom. Studien redovisas i septembernumret av den vetenskapliga tidskriften Neuron.
Upptäckten skedde av en slump. Forskarna som skulle studera hur alzheimer skadar synapserna, kommunikationscentralerna mellan cellerna, fann att djuren utvecklade typiska alzheimerförändringar utan att minnet eller andra funktioner påverkats särskilt.

Omega-3 har positiva effekter på Alzheimers sjukdom

Eftersom detta var oväntat undersökte man mössens mat och fann att den var rik på soja och fisk, livsmedel som innehåller mycket omega-3-fettsyror. Därefter delades mössen upp i två grupper. Båda grupperna fick samma kost – en diet som nästan saknade omega-3-fettsyror. Dessutom fick den ena gruppen ett kosttillskott av alger, rika på DHA. Efter fem månader jämfördes grupperna. Det var stor skillnader mellan grupperna.

Den som inte fått kosttillskott presterade betydligt sämre på inlärnings- och minnestester medan kosttillskottet tycktes skydda mot typiska alzheimerskador.

FAKTA

Omega-3

Fettsyrorna är fleromättade och måste tillföras via kosten. Alfa-linolensyra är basen av vilken kroppen kan bilda exempelvis DHA, dokosahexaensyra. Linolensyra finns i växtoljor, exempelvis rapsolja men också i vissa nötter. DHA finns framförallt i feta fiskar och i skaldjur men också i ägg.

 

Ärftlighet och demens

I en kommentar skriver forskarna att deras resultat kan tyda på att de som har en ärftlig risk för alzheimer är särskilt sårbara för en brist på essentiella fettsyror som exempelvis omega-3. De föreslår också att ett ökat tillskott av DHA skulle kunna använda för att skydda hjärnan vid Alzheimers sjukdom.
Professor Ingmar Skoog vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Sahlgrenska Akademin tycker att resultaten är intressanta men betonar att det rör sig om djurförsök. Han betonar att forskningen utförts på djur med en genetisk form av alzheimer hos människa en mycken liten del av all alzheimer.
Det är spännande, men man behöver förstås undersöka om skyddsmekanismerna också gäller människa och vid andra typer av alzheimer än den ärftliga, säger han.
Precis en sådan undersökning pågår för närvarande vid Karolinska Institutet. Studien är den första i världen där ett tillskott av omega-3 prövas på alzheimersjuka. Syftet är att undersöka om omega-3-fettsyrorna kan påverka förloppet vid alzheimer och hur de i så fall agerar. Professor Lars-Olof Wahlund är en av initiativtagarna.

  Välj rätt mat på snabbmatsrestaurangerna

Studier på människor behövs

Jag tycker att den amerikanska undersökningen är väldigt intressant. Den kopplar på ett övertygande sätt DHA till minnesfunktioner, till hjärnans plasticitet och förmåga att reparera sig själv.
Men det behövs förstås stora behandlingsstudier på människor innan man säkert vet om DHA verkligen skyddar hjärnceller mot en nedbrytande sjukdom som alzheimer.