När har man riklig mens?

Det kan vara svårt att bedöma hur mycket man blöder. Riklig mens innebär att man måste byta mensskydd så ofta att det känns besvärande eller att man använder dubbla mensskydd för att inte blöda igenom. Det kan också betyda att det inte går att leva som vanligt under mensen. Man kanske inte kan motionera som man brukar eller väljer att avstå från resor eller fester.

Riklig mens beror ofta på att det finns mycket av ett ämne i livmodern som löser upp levrat blod. Det gör att blödningen har svårare att avta och man blöder mer.

Medel kan minska blödningen

På apotek finns det ett receptfritt läkemedel, Cyklo-F, som man kan använda på egen hand under förutsättning att man har regelbunden mens. Behandlingen gör att blödningen minskas med nästan hälften. Antalet dagar man blöder är fortfarande detsamma. Medicinen hindrar det ämne som löser upp levrat blod från att verka, vilket gör att man förlorar mindre blod. Läkemedlet påverkar inte hormoner, menscykel eller ägglossning.

Är man under 15 år bör man inte påbörja en behandling utan att först kontakta läkare för rådgivning. Detsamma gäller vid vissa sjukdomar då medicinen inte kan användas. Fråga om råd på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har rikliga blödningar kan det ge ett lågt blodvärde, blodbrist. Då kan man känna sig trött och orkeslös. Ibland kan man också få besvär med yrsel, andfåddhet, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Om man misstänker att man har blodbrist bör man kontakta vården.

Man bör också kontakta vårdcentral eller gynekolog om man blöder mer än tidigare. Det gäller också om mensblödningen plötsligt förändras och blir mer oregelbunden, eller om man har riklig mens och samtidigt har lätt att få blåmärken och blöder näsblod ofta.

  Snarkoperation