Tandlossning beror ofta på bristande rengöring i samband med ärftliga faktorer. En felaktig borstteknik tar inte bort bakteriebeläggningarna på tänderna och bakterierna skapar då en inflammation i tandfickorna. Därefter bildas plack och bakterieanläggningar. Dessa syns med blotta ögat och men kan tas bort med rätt borstteknik.

Gör man inte något åt bakteriebeläggningarna bildas tandsten som sitter fast i tandytan. I tandstenen sitter bakterier som bryter ner tandens fäste i käkbenet. För att bli av med tandstenen bör man använda tandtråd, mellanrumsborste och göra regelbundna besök hos sin tandhygienist.

Ett tecken på att tandköttsinflammation är att det blöder spontant eller vid rengöring av tänderna. Tandköttsinflammation är det första stadiet i tandlossningssjukdomen.

Tips för att förhindra tandlossning

Förutom den dagliga rengöringen bör man även använda tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Var extra noga med att borsta vid tandköttskanten, det är där beläggningarna samlas som sedan går djupare ner runt tandens rot.

Besök tandläkaren. Det är bättre för hälsan och snällare mot plånboken att besöka tandläkaren regelbundet. Lyssna på din tandläkares rekommendation, behöver du undersöka tänderna en gång om året, gör det då!

Fluorbehandling. Investera i ett munvatten med fluor eller ät fluortabletter enligt rekommendation från din tandläkare.

Fimpa! Det har visat sig att rökning ökar risken för tandlossning med 20 gånger!

  Att tänka på inför bröllopet