Solkeratos, som också kallas Aktinisk keratos, är en ytlig hudförändring som beror på att man varit ute i solen mycket.

Eftersom solkeratos (Aktinisk keratos) brukar komma först efter att huden fått sol på sig under många år, är den vanligast hos äldre. Den är också vanligare om man har ljus hy.

Kontroll och behandling av solkeratoser

Om man är mycket ute i solen bör man skydda sig genom att använda kläder eller solskyddsmedel. Särskilt om man har haft solkeratos tidigare.

Solkeratos är oftast ofarligt. Vid enstaka tillfällen händer det att dessa hudförändringar utvecklas till en hudcancer som kallas skivepitelcancer. Därför bör solkeratos tas bort.

Symtom

När man har solkeratos (Aktinisk keratos) brukar man ha tunna brunröda fläckar på huden. Fläckarna är upp till en centimeter stora. De är vanligast på områden som har utsatts för mycket sol, till exempel i ansiktet, på händernas ovansidor eller på armarna.

Om man är tunnhårig kan man få hudförändringen i hårbotten.

Fläckarna brukar inte klia eller göra ont.

Solkeratos behandling

Vilken behandling man får beror på hur många hudförändringar man har. Enstaka fläckar kan en läkare frysa bort med flytande kväve eller koldioxid. De kan också skrapas bort med ett litet vasst redskap efter man fått bedövning.

Om man har många fläckar kan man ibland få smörja sig med en speciell receptbelagd kräm för att fläckarna ska försvinna.

Ibland behöver förändringarna opereras bort.

När ska man söka vård?

Man kan ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral eller hudmottagning om man upptäcker en hudförändring som har vuxit eller förändrats på andra sätt.

  Stoppa Coronaviruset