Undvik att ta i hand. Om du möter en person som är sjuk bör du inte ta i hand eller krama den personen. Likaså bör du undvika så mycket kontakt som möjligt med tunnelbanesäten, pendeltågsdörrar och rulltrappsband.

Vila! En stark och frisk kropp klarar påfrestningar bättre än en trött och stressad kropp. Säg nej till aktiviteter du känner att du inte orkar med. Fokusera istället på att göra det du mår bra av. Läs en bok, träna, ta en promenad eller bara sov en extra timme om det är det som får dig att känna dig tillfreds med hälsan.

Vitaminer. Debatten om huruvida vitaminer hjälper immunförsvaret går isär. Säkert är det iallafall att kroppen behöver massor av frukt och grönt för att må bra! 500 gram grönsaker/frukt om dagen är livsmedelsverket rekommendation.

Akolhol. Det finns en typ av alkohol du ska ta lite extra av, den 70 procentiga. Bär med en liten flaska handdesinfektion i väskan och rengör händerna ett par gånger om dagen. Spriten du dricker av, den kan du helt sluta med då alkohol försämrar immunförsvaret.

Probiotika. En stor del av immunförsvaret sitter i magen. Det betyder att du har en mag- och tarmkanal full av kraftfulla och goda bakterier som skyddar dig mot de flesta infektioner. Se till att ta hand om de goda bakterierna och ät mejeriprodukter med probiotika.

  Intimkirurgi