Vita tänder gör mycket för utseendet. Vita tänder står för hälsa, sundhet och ett vackert leende. Nedan listar vi de olika metoderna till ett vackert leende.

Metoder som ger vitare tänder

Tandblekning hemma

Det finns flera sätt att bleka tänder hemma. Ett sätt är tandläkaren gör ett tandavtryck och därefter tillverkar tandskenor speciellt utformade för sina tänder. Själva blekningen går till på så sätt att man applicerar en blekgel i skenorna och sedan fäster dessa på tänderna och låter blekgelen verka under en viss tid.

Alternativet är att köpa ett kit för hemmabruk, där man tillverkar egna tandskenor genom att lägga en form i varmt vatten som man sedan formar genom att bita i. Detta är billigare än att gå till tandläkaren men det kan vara svårt att få till en exakt form på skenorna och resultatet kan variera.

Det finns också så kallade tandblekningspennor. Pennan är fylld med blekgel och stiftet är utformat som en pensel. Ur pennan trycks det ut gel som man sedan penslar på sina tänder.

Tandblekning hos tandläkaren

Hos tandläkaren används en speciellt framtagen blandning av väteperoxid som passar för just ens egna tänder. Före behandlingen rengörs tänderna och tandläkaren kontrollerar att munnen är i gott skick. Sedan används en gel med en styrka på 15 till 35% (starkare än hemma-versionerna) och ibland används ett högintensivt ljus för att påskynda den kemiska reaktionen.

Blekning med laser går till på liknande sätt som med blekgel fast man använder laser för att skynda på blekningsprocessen.

Fördelen med att bleka tänderna hos tandläkaren är att proceduren går snabbt, ofta kortare än en timme samt att läkaren har gjort en bedömning av munnens hälsa innan blekningen påstryks.

  Att tänka på inför bröllopet

Tandfasader

Porslinsfasader är egentligen inte någon form av blekning, men ett sätt att få vitare tänder. Tandläkaren klistrar på en ytligt lager porslin på tänderna. Tandfasader (skalfasader) kan vara ett alternativ för kantstötta tänder eller tänder som är extremt missfärgade.

Tandkrämer med blekande effekt

De flesta tandkrämer som finns i Sverige innehåller inte något aktivt ämne som bleker tänderna, istället innehåller tandkrämen små partiklar som slipar och polerar tänderna. De kan ta bort ytliga missfärgningar men inte bleka tänderna på samma sätt som en riktig tandblekning. Man bör undvika dessa tandkrämer tillsammans med kraftig tandborstning då det kan ge skador på tändernas emalj.

Risker och biverkningar

Har man trasiga tänder eller trasiga fyllningar så kan blekmedlet rinna in i tanden och skada den känsliga pulpan där finns känsliga nerver och blodkärl. Det är alltid en god idé att höra med sin tandläkare om man är en lämplig kandidat för tandblekning, oavsett om man har för avsikt att bleka hemma eller professionellt. Det finns också risk för att tandköttet får frätskador. Köper man blekgel på internet vet man inte heller säkert vad det innehåller.

Vanliga biverkningar efter en tandblekning oavsett metod är ilningar, dessa försvinner ett par dagar efter blekningen.

Resultat

Alla människor har en egen grundfärg på sina tänder som kan skilja ganska mycket mellan olika personer. Vissa av oss är födda med mer gulbruna nyanser och andra med mer gråblåa toner. Värt att notera om man funderar på att bleka sina tänder är att de olika grundfärgerna som olika personer har är olika lätta att bleka. Det fungerar på ungefär samma sätt som med hårfärgning att samma behandling inte nödvändigtvis behöver ge samma resultat för olika personer.

  Är du glutenintolerant?

De allra vitaste tänder som våra svenska och utländska stjärnor visar upp i filmer och tidningar är oftast inte ett resultat av tandblekning utan är porslinfasader.

En tandblekning håller i ett par år, beroende på hur man sköter om sina tänder. Kan man undvika rött vin, kaffe och rökning sparar man resultatet. Gör man inga nya blekningar går resultatet mycket sakta tillbaka till ursprungsfärgen.

Pris Tandblekning hos tandläkaren

En hemmablekning kan kosta ett par hundralappar.

Blekning hemma, med skenor från tandläkaren kostar ca 1000 kr/käke men priserna varierar. Första besöken är dyrare pga. avgjutningen av tänderna. Efter detta kostar underhållet ca 100 kr per spruta och en spruta med blekgel räcker till ca 4 behandlingar.

Blekning hos tandläkaren kostar från 3000 kr och uppåt.