Var sitter smärtan: Utsidan av knäskålen. Om du ökar dina sträckor i för hastig takt kan det leda till besvär ifrån iliotibialbandet (löparknä). Om man har löparknä är det vanligt att det gör ont på utsidan av knäet. Smärtan som kan vara skärande, kommer under träningspasset och ökar efter hand.

Vad göra: Oftast blir man bra om man vilar några dagar och sedan tränar mer försiktigt än tidigare, minska din normala löpsträcka med 30 till 40 %. Om du behöver lindra smärtan kan du ta receptfria värktabletter.

Var sitter smärtan: Undersidan av revbenen. Vass, intensiv smärta i sidan kan göra det svårt att andas- och att springa. Oftast beror detta på att du har ätit för snabbt inpå din träning eller att du behöver ändra din andningsteknik. Orsaken till värken är okänd men en hypotes är att diafragman som sitter som en skiljevägg mellan buken och bröstkorgen smärtar på grund av syrebrist.

Vad göra: Sakta ner farten och ta djupa andetag. Vänta med att springa tre timmar efter att du har ätit så ska du se att besvären försvinner.

Var sitter smärtan: Bakre delen av foten/hälen. Plantar Fasciit kallas en överansträngningsskada som resulterar i inflammation runt infästningen vid hälen. Vanligtvis uppkommer värken på morgonen eller efter vila.

Vad göra: Minska löpsträckan med 25 % eller byt ut löpningen med lågintensiv träning som cykling eller simning. Blir det inte bättre bör du vila i minst två veckor. Nedkylning, tejpning, stretchning och massage är ledorden för att minska smärtan.

Blir inte dina besvär bättre, kontakta en läkare för undersökning.

  Vad är Targeted Ketogenic Diet