Vegetabiliska oljor innehåller ofta höga nivåer av fleromättade fetter. Fleromättade fetter är känsliga för kontakt med syre och ljus, vilket är ofördelaktigt vid tillverkning av livsmedel som ska ha långa hållbarhetstider.

Härdat fett i livsmedel

Livsmedelsproducenter härdar ofta omättade fetter för att göra dem stabilare och fastare. Vid härdning får oljorna reagera med väte under hög temperatur samtidigt som en katalysator, exempelvis nickel, är närvarande. Härdningen ändrar de omättade fetternas egenskaper.

partially hydrogenated fat

Cis och Transfett

Skillnad på mättat och härdat fett

Dubbelbindningarna i omättade fetter kan vara vridna på två sätt. I naturen är den cis-formen absolut vanligast, medan trans-formen är mera ovanlig. När oljor härdas kan en del av dubbelbindningarna vridas från cis-formen till den ”onaturliga” trans-formen. Denna skillnad i dubbelbindningens vridning har stora konsekvenser.

Om härdningsprocessen tillåts fortgå till slutet kommer alla fettsyror till slut att vara mättade. Ofta avbryts processen innan det har skett. När oljor bara härdas delvis, blir resultatet en halvfast blandning av omättade, mättade- och trans-fettsyror.

Ohälsosamma

Trans-fetternas ovanliga form gör att de inte passar i enzymer och membranstrukturer riktiga som de ska. Trots det kan de byggas in i cellmembran och störa cellernas funktioner.

Hos råttor har man kunnat observera att trans-fetter stör metabolismen av de essentiella fettsyrorna samt försämrar insulinkänsligheten. Ett högt intag av trans-fettsyror är liksom ett högt intag av mättat fett förknippat med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Livsmedel som innehåller delvis härdat fett

Trans-fetter var tidigare vanliga i margariner, men tillverkningsmetoderna har ändrats så nuförtiden får vi i oss trans-fettsyror från:

  • chips, ostbågar, lösviktsgodis och andra snacks
  • pajer och piroger
  • pulversoppor och pulversåser
  • bakverk, kex, kakor,
  • frityrolja, pommes frites och färdiglagade produkter
  Halvfabrikat hämmar träning

Livsmedel som innehåller ”delvis härdat fett” eller ”partially hydrogenated fat” innehåller trans-fettsyror.