Kolesterol är normalt förekommande

Kolesterol behövs i väggarna på kroppens celler, som isoleringsmaterial runt nervceller och som råvara för kroppens produktion av vissa hormoner t. ex östrogen och testosteron. Kroppen behöver ganska lite kolesterol för att fungera. Överskottet av kolesterol lagras i kroppen och kan leda till åderförkalkning. För höga halter av blodfetter i blodet kallas hyperkolesterolemi.

Högt kolesterolvärde kan vara oundvikligt

Har du ett mycket högt kolesterolvärde kan det vara genetiskt betingat. Det finns en typ av ärftlig hyperkolesterolemi som drabbar ca 1 av 500 människor och kan orsaka kolesterolvärden från 300mg/dL till 600mg/dL . Detta ger en hög risk för hjärtsjukdomar tidigt i livet.

Åderförkalkningens utseende

LDL kolesterolet (det farliga kolesterolet) fastnar på insidan av kroppens kärl och bildar ett tjockt plack som skapar en förträngning av kärlet. Detta hindrar blodflödet i artären och kan leda till bildandet av blodproppar. Artären tjocknar, stelnar och börjar gulna. Tar man sig en titt inuti en artär med plackbildning ser det ut som att dessa är fulla med fryst smör, detta är vad som kallas åderförkalkning.

Det går att se högt kolesterol med blotta ögat

I de flesta fall får du veta om du har högt kolesterol när du besöker en läkare och tar blodprover. Men du kan också undersöka dig själv hemma. Små gulröda upphöjningar på huden, kallade xantom är tecken på ett högt kolesterolvärde. Xantom förekommer framför allt på hälsenor och fingrarnas sträcksenor på handryggen.

Det är inte bra med ett för lågt kolesterolvärde

De flesta vet att högt kolesterol medför risker för hälsan, men ett för lågt kolesterolvärde kan också vara hälsoskadligt. Experter rekommenderar ett totalt kolesterolvärde på under 200 mg/dL. Men ett värde under 160mg/dL är associerat med hälsorisker, cancer bland annat. Forskning har också visat att gravida kvinnor med lågt kolesterol har en större risk att få ett för tidigt fött barn. Låga kolesterolvärden är också sammankopplat med depression och ångest.

  Impotens: Information och hjälp mot erektil dysfunktion

Kolesterolvärdet är på väg ner

Det sammantagna kolesterolvärdet på världens befolkning har under de senaste åren minskat avsevärt. Detta har sin förklaring i att vi blir mer medvetna om farorna med ett för högt intag av kolesterol vilket resulterar i bättre kosthållning, kolesterolscreening och omfattande medicinering.

Träning ger positiv inverkan på kolesterolvärdet

Generellt ger träning och motion en god inverkan på kolesterolvärdet. En ny studie från Journal of Lipid research visar att motion kan påverka kolesterolet olika beroende på kön och släkte. En timme extra motion per vecka kan räcka för att höja det goda kolesterolvärdet. Kolesterolreducerade livsmedel kan höja kolesterolet Se upp för livsmedel som säger sig vara kolesterolreducerade. Tillverkaren kan uppge att produkten innehåller lite eller inget kolesterol men faktum är att livsmedlet kan innehålla transfetter istället.

Högt kolesterolvärde kan ge erektionsproblem

En svensk studie från 2005 visar att män med kolesterolvärden över 270 mg/dL hade 4,5 gånger större risk att utveckla testikelcancer än män med kolesterolvärden under 220 mg/dL. Högt kolesterolvärde sägs också öka risken för erektionsproblem, njursjukdom och demenssjukdom. En hög halt av kolesterol i kosten kan också bidra med en ökad risk för levercancer och skrumplever.

Man behöver kolesterol i lagom mängder

Kolesterol är livsnödvändigt i lagom mängder. Kolesterolet behövs bland annat för hjärnans funktioner och uppbyggnaden av cellmembran. Däremot behöver man inte tillföra kroppen kolesterol genom livsmedel, levern producerar kolesterol i lagom mängd varje dag. Ca 1 g kolesterol produceras i kroppen varje dag, vilket är nog för att kroppen ska fungera.

Ett ägg om dagen är OK

Ett ägg innehåller ca 213 milligram kolesterol och den dagliga rekommendationen för intag av kolesterol är max 300 milligram. Äter du ägg till frukost, kom ihåg att vara sparsam med andra källor till kolesterol resten av dagen.

  Låter du mensen styra ditt liv?