De senaste nordiska och internationella rekommendationerna förespråkar samstämmigt kolhydratrika livsmedel som basen i vårt kosthåll. Ungefär 60 procent av den energi vi äter ska enligt rekommendationerna komma från kolhydrater. Det innebär att det blir mycket; av livsmedel som potatis, pasta, ris och bröd, men även baljväxter, rotsaker, grönsaker och frukt.

Bra och dåliga kolhydrater

Det är bra att i första hand välja fullkornsprodukter av bröd, pasta och ris. Förutom att de är rika på fiber, antioxidatner och andra viktiga ämnen finns ett antal studier som visar positiva effekter på riskindikatorer för diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdom.

De bantningdieter som bygger på ett lågt intag av kolhydrater ger en viktnedgång på kort sikt, men det är inte mat som rekommenderas långsiktigt i ett hälsofrämjande syfte. Eftersom kolhydratrika livsmedel ger ett viktigt bidrag av näringsämnen måste sådana dieter alltid kompletteras med kostillskott.

Hälsomålets budskap utormat bland annat i form av Tallriksmodellen för lagade måltider och Byggstenar för frukost och mellanmål; ger den rekommenderade balansen mellan protein, kolhydrater och fett.

  Hitta tillbaka till motivationen