Kvinnligt håravfall (alopecia) är ett lika stort problem som manligt håravfall om inte ännu mer problematiskt. Behandling av kvinnor har bara utförts under de senaste 3-4 åren. Det var helt enkelt inte en behandling för kvinnor – trodde man. Varför alla resornerade som att kvinnor inte led av sitt håravfall känns väldigt främmande idag.

Orsaker till håravfall som kvinna

Skälen till varför kvinnor tappar hår eller får håret uttunnat är väldigt komplexa. Lång mer komplicerade orsaker än det ganska ”trista” manliga håravfallet som till 95 procent beror på genetiska orsaker.

Hormonella faktorer

Kvinnor påverkas av manliga könshormoner och dessutom av sina egna kvinnliga hormoner som svänger under hela deras liv i korta och längre cykler – samtidigt! Unga kvinnor provar p-piller som påverkar kroppen olika viktfixering som är relativt vanligt bland kvinnor och sedan har vi övergångsåldern med dess stora nivåskillnader hos alla hormoner. Dessutom är det ofta flera olika faktorer som samspelar och gör diagnostiseringen mycket mer komplext.

Järnbrist – en vanlig orsak till kvinnligt håravfall

Järnbrist är en annan orsak till kvinnligt håravfall som inte alls är ovanlig. Det drabbar fler kvinnor än man skulle tro. Ett enkelt blodprov kommer att visa att medicinering eller kosttillskott behövs och utföres enkelt på en vårdcentral. Många kvinnor kan känna sig hängiga och trötta men inte koppla det till järnbrist utan tro att det handlar om ett stressigt liv.

Sköldkörtelproblem

Sköldkörteln är lite mer ovanligt att ha problem för kvinnor under 50 år men är man drabbad av denna form av hormon obalans kommer håret att lossna i relativt aggressiv utsträckning. Dessutom går det inte att behandla ett kvinnligt håravfall hos en person som lider av icke medicinerat sköldkörtel problem. Dock så snart balanserad medicinering fungerar kan man med olika metoder på verka håravfallet.

Ålder är naturligtvis också en frekvent förklaring. Att kvinnor får an uttunning ovanpå hjässan är det vanliga scenariot. Sämre hårväxt och tunnare hårstrån är en konsekvens som de flest kvinnor över 40 år kommer att få leva med.

Ärftligt håravfall

Genetik är det som är vanligaste för håravfall hos män. Arvsanlaget är förprogrammerat att börja tappa hår vid en viss tidpunkt. Detta förutbestämda process kommer sedan att går vidare till generation efter generation. Det handlar om att det manliga könshormonet testosteron bryts ner till en för hårsäckarna skadlig produkt, dihydrotestosteron (DHT) och detta bryter på sikt ner energi produktionen i hårcellerna som svarar med att växa långsammare, tunnare och tillslut upphöra med att växa.

  Rätt vård för ditt blonda hår

Även hos kvinnor spelar det manliga könshormonet och övergången till DHT en avgörande roll. Men kvinnors håravfall är långt mer komplex med varierande hormon koncentrationer i kroppen och större känslighet för mineralbrister och medicinering. Även utseendet för kvinnligt håravfall skiljer sig från mannen på många vis.

håravfall

 

Det är naturligt att tappa lite hår

Det är många idag som lider av ofrivilligt håravfall idag och det är väldigt hemskt och jobbigt att ha, för det är inte så att det för med sig något gott alls. Det kan vara en av de mest traumatiska upplevelserna i livet man kan vara med om. Speciellt då utseende spelar en stor och betydande roll i dagens samhälle. Det många inte vet är att alla tappar hår eftersom att det är helt naturligt, därför är det viktigt att vara på sin vakt eftersom att det är när du börjar tappa mer hår än vad du brukar som varningsklockan ska ringa.

Rakpermanent kan skada håret

Att behandla sitt hår med starka kemikalier förstör i många fall håret för lång tid framåt. Exempel på detta är rakpermanentning som många mörkhyade kvinnor från Afrika gör. Kan se snyggt ut till att börja med men snart visar det tecken på håravfall och en generell uttunning av håret sk diffust håravfall. Har de starka kemikalierna kommit ner i hårbotten kan det också uppstå skador på hår folliklarna och därmed påverkar hårväxten och hår densiteten.
Men alla som bleker håret eller slingar det skapar i förlängningen ett problem för sig. Kanske leder det inte till håravfall men garanterat till ett tunt hår eller annat hårproblem. Plus att hårbotten många gånger blir öm, torr och irriterad. Kan också uppstå kontakt eksem som måste kortison behandlas – och då sitter man illa till. kanske håravfall är den bättre lösningen.

  Kan manligt håravfall botas?

Flätor ger kvinnligt håravfall

Det är helt galet vad det finns många skäl att drabbas av kvinnligt håravfall – ålder, mediciner, stress, kost, styling produkter, p-piller och graviditet. Finns säkert många fler som jag inte rapat upp.
Min mamma har alltid haft väldigt mycket flätor i håret och ofta har de bundits upp bakåt. I helgen satt vi och titta på massa kort och jag frågade om det inte gjorde ont att fläta och sedan spänna dom bakåt längs med huvudet. Mamma förklarade att det inte kändes speciellt eftersom hon var så van. Däremot berättade hon att hennes hår på sidan av tinningarna blivit tunnare de senaste åren och att det förmodligen berodde på att hon dragit håret bakåt så hårt under hela hennes liv. Förmodligen hade hon dragit sönder hårsäckarna eller gjort så att de växte sämre hår. Och tittade jag nära så ser jag tydligt att det är färre hårstrån i de områden ovanför örat och bakom kinden. Så tydligen kan hårt åtstramade flätor ge upphov till kvinnligt håravfall – listan blev just en orsak längre.

Mediciner får håret att trilla av

De flesta läkemedel har en negativ effekt på hårtillväxt och många gånger får medicinering håret att ramla av, mer eller mindre. Ofta kan läkemedel också leda till att de nya hårstråna som växer ut är tunnare och mera sidenlika än de tidigare, även färgen kan på verkas åt det ljusare hållet. Alla dessa faktorer leder till ett utseende av tunnare hår.
Dock kan dessa tunna sidenlika hårstrån fås att växa sig kraftigare och mörkare till färgen i kommande växtcykler. På redan utväxt hår kan man inte göra annat än färga om man vill ha en mörkare nyans.
Det finns en rad olika metoder med laser och behandlingar med Minoxidil (i alkohol löning) som kan sänka takten på håravfallet och skynda på tillväxten av nya hårstrån i de fall håravfallet inte är permanent.
Laser ljus i det lägre infraröda området har också visat sig effektivt för att stoppa upp håravfall och gynna nytillväxt av hår. I vissa hårstrån ändrar mängden Melanin och kan leda till att nya hårstrån är mörkare än tidigare. Denna form av ljusbehandling pågår i minst 4-5 månader.

  Orsaker till tunnhårighet

Tappar hår efter p-piller

När jag var gravid tappade jag inte ett hårstrå men efter barnet kom kändes det som allt föll av och det lilla som satt kvar var tunt och emligt. Men det var länge sedan nu och jag som trodde att jag fått kvinnligt håravfall känner mig nu lugnare.

Däremot har en väninna just börjat tappa massa hår. Hon har ätit p-piller i alla år och när hon slutade med pillren började hon se hur det fastnade mer hår i borsten, fler strån på kudden och massa trassel hamnade i golvbrunnen i duschen. Jag vet inte vilken sort hon använde men läkaren sade till henne att det kan bli så lite beroende på vilken sort av p-piller kvinnor använder. En del innehåller svaga mängder av androgent hormon – liknande manligt könshormon; och då var tydligen risken högre att få kvinnligt håravfall när man gjorde uppehåll eller slutade ta pillren. Därför rekommenderar läkarna att välja ett p-piller med låg koncentration av androgena hormoner. Detta skapar minsta risken för kvinnligt håravfall eller tunt hår.

Inget håravfall när magen är stor

När jag var gravid tappade jag inte ett hårstrå. Det växte och det växte och blev tjockare för varje dag. Kvinnligt håravfall var ljusår bort. Jag har alltid undrat varför det är så och när jag frågade barnmorskan; så sa hon att inga kvinnor lider av kvinnligt håravfall under graviditeten utan det är alltid tvärtom. Detta sa hon berodde på de höga halter av olika hormoner som cirkulerar runt i kroppen vid en graviditet. Fostret behöver mycket för att växa och det är full produktion hela tiden.

Däremot börjad jag att tappa rejält med hår när barnet kommit. Första månaden var okey men sedan satte det igång rejält. Stora tussar föll av hela tiden. Paniken låg i luften hela tiden men som tur var vände det efter drygt ett halvår och nu tappar jag inte mycket. Fast håret växer långsammare än innan jag blev gravid tycker jag – fast det kanske bara är som jag inbillar mig.