Är din mascara full med klumpar eller börjar den lukta skumt? Det är ett säkert tecken på att du bör slänga den. Precis som läkemedel har även makeup ett bäst före datum. Här nedan finner du listan på livslängden i din necessär.

Guide: Så vårstädar du sminkväskan

Mascara

Hållbarhet: Fyra till sex månader
Byt din mascara var fjärde till var sjätte månad eller så fort den börjar lukta märkligt (tänk dig bränd plast). Utmana inte ödet när det kommer till produkter närmast dina ögon, bakteriealstrande makeup kan ge ögoninfektioner. Du kan också göra mycket förebyggande arbete med en nyinköpt mascara. Undvik att pumpa borsten in och ut i mascaraburken, tillslut locket väl och dela aldrig din mascara med någon.

Eyeliner

Hållbarhet: Ett år
Gör dig omedelbart av med din eyeliner om tippen på eyelinern börjar droppa av olja eller om en vit hinna uppstår över det svarta strecket du målat. Den flytande eyelinern håller i ett halvår och i och på grund av den ständiga kontakten med dina ögon är det en utmärkt grogrund för bakterier. Eyeliner i pennform håller ett år, motverka bakterieansamlingar genom att vässa pennan en gång i veckan.

Foundation

Hållbarhet: Ett år
Skönhetsprodukter som krämer, serum, och puder – kan hålla upp till ett år om de skyddas mot solsken och värme. Om du upplever minsta tecken på att vätskorna börjar separera från varandra, tjocknande kräm eller att pudret tar sig an en gummiliknande lukt, bör du köpa nya produkter. Kom också ihåg att rengöra eventuella svampar då dessa kan samla miljoner bakterier på en kort tid.

  Förbered huden inför vårsolen

Concealer

Hållbarhet: Ett år
Släng concealern om den börjar lukta märkligt, bli torr eller få ett annat utseende. Tillslut locket väl på concealern för att öka livslängden.

Rouge och ögonskugga

Hållbarhet: Ett till två år
Hållbarheten på krämbaserade produkter håller i ett år, en puderbaserad produkt kan du räkna med att den håller i minst två år. Börjar pudret bli vitt i kanterna är det dags att kasta det. Krämerna tenderar att bli tjocka och klumpiga när bäst före datumet har nåtts. För att öka hållbarheten bör man förvara makeupen på ett annat ställe än badrummet. Fukten i badrummet påverkar hållbarheten negativt och ökar bakterierna.

Läppstift

Hållbarhet: Åtta månader
Så länge läppstiftet behåller samma konsistens och luktar gott kan du utan fara använda ditt läppstift i minst åtta månader. Skulle läppstiftet komma i kontakt med munsår eller om du får någon munsjukdom, är det bara att kyssa ditt läppstift adjö.

Makeupborstar

Hållbarhet: Mer än ett år
Hårborstar av naturligt material kan med rätt vård, hålla en hel livstid. Tvätta av dem en gång i vecken med en mild tvål och varmt vatten. Borstar av syntetmaterial håller ungefär ett år och behöver bli rengjorda dubbelt så ofta.