Om du är aktiv inom styrketräning vet du säkert hur du ska äta för att maximera dina resultat i gymmet. Du fyller på med nyttig mat i stora portioner efter träningen och kompletterar med en proteinshake då och då under dagen för att se till att du får i dig tillräckligt med protein. Oavsett hur väl du sköter kosten finns dock en risk att du får i dig för lite zink. Att lida av zinkbrist är inte fördelaktigt om du vill bli större och starkare.

Zink används i en bra bit över 100 processer i kroppen. Det handlar om allt från testosteronproduktion till stärkande av immunförsvaret. Det är även just dessa två faktorer som är de som är mest intressanta för dig som styrketränar.

Zink och testosteron

Testosteronproduktionen har en direkt koppling till spermieproduktionen. Om du har gott om zink i kroppen får sädescellerna signaler om att börja tillverka spermier. För att sädescellerna ska kunna göra sitt jobb måste de så kallade leydigcellerna först utsöndra testosteron. Om du har zinkbrist kommer kroppen att begränsa spermietillverkningen och därmed också begränsa testosteronutsöndringen.

Zink och immunförsvaret

Om du har en infektion i kroppen ska du inte träna. Är du ofta sjuk eller trött och hängig kan det bero på att du har zinkbrist. Zink stöttar nämligen immunförsvaret. Det beror zink behövs för att kroppen ska kunna bilda vita blodkroppar. De vita blodkropparna använder kroppen som skydd mot virus och bakterier.

  Äta nyttigt? För dyrt enligt Millennials